Šljiva neće biti ni za kap rakije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ovogodišnji rod u šljivicima tanak je kod dobrog dijela bh. voćara, a kod nekih od njih šteta iznosi 100 odsto, tako da šljivovicu neće imati od čega da ispeku, već će morati da se oslone ili na zalihe, ili na, recimo, rakiju od drugih vrsta voća, poput jabuke.

Voćari kažu da je šljiva dosta podbacila u cijeloj BiH, ali i regionu, a pogotovo se to odnosi na neke sorte, kao što je stenlej, ali i na domaće, autohtone sorte, koje ove sezone, kako tvrde, uopšte nisu rodile.

Stoga će oni koji su navikli na tradicionalnu šljivovicu, sigurno je, morati da se snađu.

U našim krajevima od davnina bez rakije je nezamislivo bilo koje slavlje, ali je ovaj domaći proizvod omiljen i za kafanskim stolom. Međutim, tražene su i druge rakije, poput jabukovače, kruške, lozovače.  Ugostitelji vjeruju da rakije, uprkos nedostatku sirovine, neće zafaliti.

“Mi smo snalažljivi, ne može nas iznenaditi ni suša ni kiša. Kako se narod snađe, ne znam”, rekao nam je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Prema njegovim riječima, prošle godine rod voća je bio izvrsan, a ove sezone je, po informacijama koje su i do njega došle, pobacio.

“U principu, mi promovišemo najčešće među strancima domaću rakiju. Oni to rado probaju. Mi vjerujemo da nama, u našoj branši, šljivovice neće zafaliti”, naveo je Hadžić.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine