Slobode lišene osobe koje su djecu prisiljavale na prosjačenje

Slobode lišene osobe koje su djecu prisiljavale na prosjačenje

Objavio: -
Foto: Ilustracija

Postupajući po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, policijski službenici  Sektora kriminalističke policije MUP-a TK-a jučer su izvršili pretres stambenog objekta u naselju Mihatovići, Grad Tuzla, te su tom prilikom slobode lišeni A.A. i A.Š., zbog postojanja osnova sumnje da su u vremenskom periodu od januara 2017. do marta 2018. godine počinili krivično djelo Trgovine ljudima. Navedena osobe su radi sticanja imovinske koristi prisiljavali na prosjačenje najmanje četvero maloljetne djece.

Nakon kriminalističke obrade A.A. i A.Š. su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati nadležnom Kantonalnom tužilaštvu TK-a na dalje postupanje, dok su žrtve prosjačenja predate u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla, radi smještaja u prihvatilište.

MUP TK-a u saradnji sa nadležnim  državnim organima nastavlja sa daljim radom na procesuiranju slučajeva prisilnog prosjačenja, sa ciljem suzbijanja, i identifikacije izvršioca ovakvih krivičnih djela, te potpune zaštite žrtava, posebno kada se radi o slučajevima gdje su žrtve prisilnog prosjačenja djeca.