Slovenija: I danas manji protest protiv zaoštravanja mjera

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1248 novozaraženih koronavirusom, uz dva smrtna slučaja među oboljelima, a nastavljaju se i javni izrazi nezadovoljstva pooštrenim protuepidemijskim mjerama Vlade.

Pred zgradom Parlamenta u subotu ujutro ponovo se na protestu okupilo više desetaka protivnika odluke o obveznim covid potvrdama, nakon što su u četvrtak navečer mirne demonstracije više hiljada ljudi prerasle u izgrede, a u petak u centru Ljubljane održani i redoviti mirni “biciklistički” protesti protiv sadašnje Vlade od koje njeni najžešći kritičari zahtijevaju ostavku, prenosi Hina.

Epidemiološka situacija i dalje se ne poboljšava, pa je u zadnja 24 sata svaki peti test na koronavirus bio pozitivan, a 14-dnevna incidencija zaraze povećana na 614. Epidemiolozi smanjivanje brojeva oboljelih i hospitaliziranih ne očekuju prije sredine idućeg mjeseca.

Bolnice se i dalje pune, pa je na covid odjelima sada već 360 oboljelih, 12 više nego dan ranije. Procijepljenost potrebnim dozama cjepiva i dalje je, unatoč povećanom interesu zbog zaoštravanja mjera i centrima za vakcinaciju koji će raditi i subotom i nedjeljom, još uvijek preniska, 45,8 posto ukupne populacije.

Zbog toga i opasnosti da bi na vrhu četvrtog epidemijskog vala broj oboljelih mogao premašiti mogućnosti zdravstva, infektologinja Mateja Logar kazala je za medije da bi nakon uvođenja obveznog vakcinisanja nakon uže državne uprave tu obvezu trebalo uvesti i za druge kategorije.

Ona vodi vladin stručni tim za covid-19, a priznavši da između njega i odluka vlade dolazi do razlika, odbacila je mišljenja da bi zbog neslaganja s vladinim mjerama stručnjaci u toj skupini trebali dati ostavku.

Takav bi potez značio da ne vjerujemo u mjere koje smo donijeli, kazala je, dodavši da će u radu i dalje ustrajati.