13.9 C
Tuzla
30.11.2023.

Slovenija: Omikron uskoro postaje dominantan

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 666 novih zaraza koronavirusom, što je za 103 slučaja manje nego prije tjedan dana, no neke projekcije govore da se zbog omikron varijante već početkom godine može očekivati ponovni uzlazni trend epidemije, prenosi Hina.

“Oko Nove godine očekujemo novi rast epidemije zbog brzog širenja omikron varijante. To će se odraziti i na broj hospitaliziranih na običnim i intenzivnim odjelima, što će ovisiti o ozbiljnosti bolesti koje izaziva taj soj”, objavio je znanstveni institut “Jožef Štefan” koji za vladu radi projekcije i modele razvoja epidemije.

Kako prenose slovenski mediji pozivajući se na tu ustanovu, računa se da bi već početkom siječnja u novim zarazama omikron mogao predstavljati 60 posto svih slučajeva i tako postati dominantan nad delta varijantom.

Ako se potvrdi velika prisutnost omikrona, to se može pokazati već oko Nove godine, a u prvom tjednu siječnja mogao bi se opet povećati pritisak na bolnice, kazala je za medije epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladino stručno vijeće za covid-19.

U zadnja 24 sata u Sloveniji je sa 2157 testova potvrđeno 666 infekcija, uz 30,9 posto pozitivnih nalaza, a aktivnih slučajeva zaraze je 16.072, objavio je u nedjelju nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Danas je u bolnicama 577 covid pacijenata, od čega 197 na intenzivnim odjelima, a s još sedam preminulih u zadnja 24 sata broj smrtnih slučajeva zbog bolesti povećao se od početka epidemije na 5542, prema podacima ministarstva zdravstva.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA