12 C
Tuzla
25.09.2022.

Slovenija s drugim najvećim brojem dnevnih zaraza od početka epidemije

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 2.616 testova, potvrđeno 136 novih zaraza koronavirusom, a zabilježen je i novi smrtni slučaj, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Riječ je o velikom povećanju dnevnih zaraza u odnosu na prethodni dan, kada ih je bilo 88 na 2335 testiranih, te drugom najvećem broju od do sada rekordnih 137 novih dnevnih infekcija, koliko ih je bilo prošli četvrtak, navodi Hina.

Prema podacima ministarstva zdravstva, od početka epidemije do sada su u Sloveniji potvrđene 4.694 zaraze koronavirusom, trenutno je aktivnih slučajeva 1383.

Jučer je iz bolnica nakon oporavka na kućno liječenje otpušteno 13 pacijenata, a primljeno je osam novooboljelih. Trenutno je hospitalizirano 65 pacijenata zbog covida-19, od čega ih se deset liječi na odjelima intenzivne njege, a do sada je od posljedica te bolesti umrlo 143 ljudi.

Kako je, komentirajući razvoj epidemije, kazala za medije Bojana Beović, glavna infektologinja u stručnoj skupini vlade za covid-19, radi se o drugom valu epidemije koji je u Sloveniju došao brže nego što se očekivalo, jer se smatralo da će uslijediti tek u studenom ili prosincu. Po njezinim riječima, radi se o lokalnim transmisijama koje su posljedice veće učestalosti druženja ljudi u zatvorenim prostorima nego što je to bio slučaj proteklih ljetnih mjeseci.

Epidemiolozi očekuju da bi do smirivanja drugog vala moglo doći za desetak dana, nakon što se vidi učinak djelovanja novih restriktivnih mjera koje je vlada propisala prošli tjedan.

Radi se o ograničavanju rada lokala koji smiju raditi najviše do 22.30 sati, obveznom nošenju maski u školama, ali i na otvorenim mjestima, poput tržnica, ukoliko se ne može održavati socijalna distanca, te nekim drugim strožim mjerama i preporukama, poput obveze mjerenja temperature u radnim sredinama, za što su odgovorni poslodavci.

Beović je naglasila presudnu važnost da stanovništvo nosi maske svuda gdje je to propisano, kako bi se epidemija stišala, a za zimsko razdoblje održala sposobnost zdravstvenih kapaciteta za prijem povećanog broja teže oboljelih.

POSLJEDNJE DODANO