21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Slovenija već u ‘narančastoj’ fazi epidemije, potrebne oštrije mjere

Slovenija se jako približila ulasku u tzv. “narančastu fazu” razvoja epidemije, kad će biti potrebno proglasiti vrlo stroge mjere za usporavanje širenja virusa, upozorila je u ponedjeljak infektologinja Bojana Beović, voditeljica vladina stručnog tima za covid-19.

“Približavamo se granici kad će biti potrebno proglasiti najstrože mjere iz trećeg paketa mjera za narančastu fazu, praktično smo već u njoj”, upozorila je Beović, komentirajući najnovije epidemiološke podatke.

Slovenska vlada je u ponedjeljak potvrdila da je u nedjelju na koronavirus izvedeno 1404 testova i potvrđeno 169 novih zaraza, a još dvije zaražene osobe umrle su. Time je unatoč manjem broju testova što je uobičajeno nedjeljom, zadržan negativan trend iz proteklog tjedna jer je preko 10 posto pozitivnih nalaza na zarazu među testiranima, prenosi Hina.

Rekordan broj novih zaraza zabilježen je dan ranije, kad ih je bilo 411 na 2956 testiranih osoba.

Prema planu postupanja u epidemiji koji je vlada prihvatila nedavno, u Sloveniji bi se najkritičnija “crvena” faza dostigla kad bi incidencija širenja virusa bila takva da bi zaraženih u 14 dana na sto tisuća stanovnika bilo više od 140, što je granica koja je već nadmašena. No za to mora biti ispunjen i dodatni uvjet da je u tom trenutku u bolnicama najmanje 250 hospitaliziranih bolesnika od covida-19 te više od 50 na intenzivnim odjelima.

Tada bi se u zadnjem predviđenom paketu mjera donijele restrikcije slične onima koje su na snazi bile u proljeće u prvom valu epidemije, uz mogućnost zatvaranja u regionalne ili općinske okvire.

Kako je prošli tjedan upozorio premijer Janez Janša, nitko ne želi da zemlja opet uđe u takvu situaciju i to se uz disciplinirano ponašanje može izbjeći, no samo ako se mjera budu držali svi.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama je sada 172 zaraženih, od čega ih je 26 na intenzivnim odjelima, no znanstveni institut “Jožef Štefan” koji radi prognoze i modele širenja bolesti za vladu objavio je u ponedjeljak da bi i granica hospitaliziranih za proglašenje narančaste faze i tzv. administrativno proglašene epidemije mogla biti dostignuta u tjedan dana.

Beović je kazala kako bi bilo dobro donositi oštrije, ali postupne i izbalansirane nove mjere te, primjerice, “zatvarati” samo one djelatnosti u kojima se bilježi najviše rizika za širenje zaraze.

Vlada je, kaže Beović, donosila dobre i izbalansirane mjere, ali je problem što se one uvijek ne poštuju, ne nose se na primjer maske u javnom prijevozu ili na javnim druženjima.

O problemu poštovanja donesenih mjera i preporuka govorila je prije nje i dr. Mateja Logar iz Infekcijske klinike u Ljubljani i pritom upozorila na razlike u kulturi i mentalitetu među različitim državama.

Tako je u Švedskoj, primjerice dovoljno da je neka mjera samo preporučena pa je se svi pridržavaju kao da je zakon, no u Sloveniji takav obrazac i kulturni model ne postoji nego se i u zakonskim odredbama traže rupe, kako bi se zaobišle, primijetila je Logar.

Vezane vijesti

TUZLA