Slovenija zatvara granicu s Italijom za putnički promet

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Slovenija je u utorak odlučila zatvoriti granicu s Italijom za putnički promet unatoč proglašenoj karanteni u toj državi, objavio je premijer Marjan Šarec.

Slovenija se na taj potez odlučila nakon što je isto učinila susjedna Austrija i u skladu s dogovorom EU-a o zajedničkom i proporcionalnom djelovanju za sprječavanje širenja infekcije koronavirusa, rekao je Šarec na Twitteru.

“Italija je proglasila karantenu, ali se ljudi toga ne pridržavaju, zato smo morali djelovati”, prenosi Hina Šarecovu izjavu.

Slovenska vlada je u priopćenju navela da će se granica za putnički promet, uključujući željeznički, zatvoriti čim se za to ispune “tehnički i administrativni” uvjeti.

Kako javljaju slovenski mediji, ministarstvo vanjskih poslova također je preporučilo Slovencima da osim u nuždi ne putuju u Italiju, a onima koji su u Italiji da se vrate.

Prema posljednjim podacima, u Sloveniji su potvrđena 34 slučaja zaraze koronavirusom. Dijelom se radi o uvezenim slučajevima, a dijelom o sekundarnom prijenosu do kojega je došlo u Sloveniji.

Prije odluke o zatvaranju granice s Italijom, vlada je u ponedjeljak najavila da će policija i medicinsko osoblje kontrolirati putnike iz Italije na graničnim prijelazima.

Također je uvela zabranu ulaska u zemlju putnicima koji zrakoplovima stižu iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana, no to se ne odnosi na prijevoz pošte i tereta.

Izvor: RTV Slon/FENA/