Služba hitne medicinske pomoći bilježi intervencije zbog poledice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako još uvijek nema snježnih padavina, niske temperature u jutarnjim satima uzrokuju poledicu koja, ukoliko niste oprezni, može izazvati padove, a oni opet, naročito kod starijih građana mogu imati kobne posljedice. U Službi hitne medicinske pomoći Tuzla već su imali nekoliko intervencija, odnosno ukazali pomoć povrijeđenim uslijed pada, zbog poledice.

„Kada je klizav teren, pogotovo od onih koji su stariji, koji imaju znakove osteoporoze ili srčane ili mišićne slabosti, u ovakvim situacijama, za njih je jako rizično izlaziti pogotovo u hladnijem periodu i s obzirom na to trbaju da prilagode svoje odjevanje i obuvanje. Mi smo jutros imali dvije povrede, od kojih je bila jedna osoba srednje životne dobi i jedna starija osoba“, izjavio je dr. Hajriz Alihodžić, specijalista urgentne medicine. 

Savjetuje se koristi obuću sa gumenim hrapavim đonom, kao i to da se prije izlaska na otvoreno obuče topla obuća i odjeća.

„Pacijenti bi trebalo da vode računa da to kretanje bude sa opterećenjem na jednu pa an drugu nogu i sa nekakvom pozicijom koja može omogućiti da se dočekamo na ruke, odnosno nekakav klečeći položaj“, kazao je dr Alihodžić.

Neophodno je pravovremeno i kontinuirano informirati se o vremenskim uslovima putem medija i drugih relevantnih izvora.

U slučaju snježih padavina, te visokog snijega, ali i u slučajevima jutarnje poledice, Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzla podjeća građane i vlasnike poslovnih objekata na njihove obaveze.

„Pa je tako propisano da svako od nas ispred svoje kuće, svoje zgrade ima obavezu da očisti snijeg sa trotoara, da skine s krovova, da spriječi da ledenice i snijeg nekoga povrijedi koji se ispod kreće itd“, izjavio je dr. sci. Zlatko Kovačević, pomoćnik gradonačelnika Službe za inspekcijske poslove.  

Cjelokupan proces nadziru komunalni inspektori i komunalni redari i uz dobru saradnju sa građanima postižu se uglavnom dobri rezultati, ističe Kovačević. Propisane kazne za one koji ne poštuju navedene odluke male su i nedovoljno, te se inspektori ali i zdravstveni profesionalci i dalje oslanjaju na savjest građana i njihovu odluku da grad u kojem žive naprave boljim i sigurnijim mjestom za život.