Služba za poslove sa strancima među migrantima pronašla teroriste

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Služba za poslove sa strancima locirala je, u prva dva mjeseca ove godine na području Bihaća i Sarajeva, i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana.

Od toga se pet migranata dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.  

U saopćenju iz Službe ističu da su inspektori za strance te osobe locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mjera i radnji profiliranja sigurnosno-interesantnih osoba među migrantima te kroz suradnju i razmjenu informacija Službe s domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka, piše Fena.

– Radi se o G.R.Z. (34), N.S.S. (30), K.Q. (23) i F.A.A. (25), koji predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH kao i Z.U. (22), S.A. (24), za koje Služba trenutno, u suradnji s partnerskim agencijama i državama porijekla, provodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za njihovo udaljenje s teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mjera protjerivanja – navodi se u saopćenju.

Kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristit će za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

– U suradnji s domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti sigurnosnim izazovima i prijetnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u radu nastavit ćemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu s terorizmom ili organiziranim kriminalom. Time će Služba dati znatan doprinos sigurnosti BiH i njenih građana – navode iz Službe za poslove sa strancima.