15 C
Tuzla
02.06.2023.

Smailbegović: Potrebna korekcija Prijedloga zakona o minimalnoj plati

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine (ESV) Adnan Smailbegović izjavio je jučer nakon sjednice tog vijeća da je Prijedlog o minimalnoj plati u FBiH u koliziji sa mnogim zakonima te da ga je potrebno korigovati.

Tvrdi da im je Ministarstvo finansija FBiH tek  dostavilo Prijedlog zakona o minimalnoj plaći koji je usaglašen sa reformskim prijedlozima zakona o dohotku i porezu na dohodak, ali da su na sjednici ESV-a odlučili da je nemoguće diskutovati o njemu zbog kratkog roka.

Smatra da se taj Prijedlog u cilju usklađivanja treba razmatrati sa još četiri zakona, a to su: zakoni o doprinosima i porezu na dohodak te izmjene Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Smailbegović je istakao da su se predstavnici poslodavaca i sindikata dogovorili da će u narednih deset dana pokušati usaglasiti svih pet zakona te da će nakon toga zakazati tematsku sjednicu ESV-a na kojoj bi diskutovali.

Na kraju je dodao da su na sjednici, pored ostalih tačaka, problematizirali nedostatak radne snage te razmatrali mogućnost liberalizacije uvoza deficitarne radne snage.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić smatra da je 1. januar 2023. godine dalek rok za primjenu zakona o minimalnoj plati, kako je predložila Vlada FBiH, te da će tražiti izmjenu Uredbe o metodologiji usklađivanja najniže plaće u FBiH kako bi je pokušali uskladiti s porastom cijena.

Tvrdi da je deset mjeseci predug period, budući da se očekuje galopirajuća inflacija te je izrazio zabrinutost za ostanak radne snage u BiH, jer minimalna plata neće biti dostatna za “golu” egzistenciju većine radnika.

Bektić je istakao da su poslodavci tražili mogućnost liberalizacije uvoza deficitarne radne snage, ali da je ključni elemenat povećanje plate, kako bi domaći radnici ostali u BiH.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!