11.7 C
Tuzla
27.09.2023.

Smanjen obim rada jedan od razloga poskupljenja prijevoza i robe

“Prijevoznici koji već do sada nisu išli u povećanje cijena će definitvno morati ići u povećanje cijena prijevoznih usluga”, kazao je za Aktu Saudin Parić, potpredsjednik Odbora Udruženja međunarodnih i međuentitetskih drumskih prijevoznika putnika Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH)

On je pojasnio da su tri osnovna razloga zbog kojih se mora ići u poskupljenje među kojima je i smanjen obim rada.

“Osnovni razlozi zbog kojih će prijevoznici morati povećati cijene su smanjen obim rada, kao i broj prevezenih putnika koji je uzrokovan pandemijom korona virusa. Smanjenje obima rada u prijevozu ne prati paralelno smanjenje svih troškova poslovanja prijevozničkih kompanija, mnogi troškovi poslovanja ostaju prisutni i nakon obustavljanja samog prijevoza. Povećanje cijena goriva, koje je za sobom izazvalo lančanu reakciju poskupljenja svih drugih materijala i roba koji se koriste u transportu (mazivo, gume, rezervni dijlovi, potrošni materijali). Povećanje cijena rada – u svim sektorima dolazi do povećanja plata, tako i u sektoru prijevoza. Prijevoznici suočeni sa nedostatkom kvalitetne radne snage, odnosno kvalitetnih vozača, koji je uzrokovan odlaskom velikog broja vozača na rad u EU. Usljed toga, došlo je i do nedostatka vozača na tržištu rada, a samim time i povećanja primanja vozača, čime su porasli i troškovi obavljanja prijevoza”, pojasnio je Parić.

Parić dodaje da će zbog svega navednog prijevoznici izvršiti povećanje cijena usluga, koje će se kretati u rasponu od 10% do 20% u zavisnosti od vrste linije , odnosno prijevoza o kojem se radi, na šta utiče veliki broj parametara u strukturi troškova prijevoza.

I u Tuzli se posljednjih dana razmatralo aktuelno poskupljenje cijena usluga prijevoza “Gradskog i prigradskog saobraćaja DD Tuzla”, gdje su iz gradskog vijeća poručili da poskupljenje smatraju neopravdanim i apeluju na GIPS Tuzla da preispitaju svoju odluku.

“Traži se od nadležne službe da predloži gradskom vijeću na zakonu zasnovan i adekvatan model obavljanja javnog prevoza na području grada. Traži se i od resornih službi da razmotre zakonske, finansijske i faktičke mogućnosti osnivanja javnog preduzeća koje će obavljat javni prevoz na području Tuzle, ili mogućnost povjeravanja obavljanja javnog prevoza nekom od javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Tuzla”, izjavila je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO