Smanjuje se broj povratnika u TK i manji bh. entitet

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od završetka rata do danas u Tuzlanskom kantonu registrovana su 19.932 povratnika. Tokom 2019. godine na područje Tuzlanskog kantona povratak su izvršile 34 osobe što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 19 posto, a na područje opština manjeg bh. entiteta na prijeratna ognjišta vratilo se 77 osoba što je manje za 39 posto u odnosu na 2018. godinu. Iz ovih podataka vidljivo je da proces povratka slabi. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK tokom ove godine za povratnike je izdvojilo značajna finansijska sredstva, putem nekoliko programa.

”Prvi se program odnosi na fizička lica gdje je dobilo 81 lice, ukupan iznos tog programa je 260 hiljada KM, što na području TK 32 osobe, a na području RS 49 osoba. Što se tiče drugog programa na nivoima vlasti, to se misli na mjesne zajednice, općine i gradove RS-a i TK, tu smo podijelili 200 hiljada KM i to se odnosi na 12 općina”, navodi Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Pored ove vrste pomoći, 300 povratnika u TK ostvarilo je pravo na subvencioniranje troškova električne energije, dok je 217 porodica koje borave u kolektivnim centrima dobilo ogrjev.  Putem resornog ministarstva uplaćeno je zdravstveno osiguranje za 1.600 povratnika koji su u prilici liječiti se u zdravstvenim ustanovama na području kantona. Na ovoj sjednici, Vlada je također odobrila sredstva za uplatu neuplaćenih doprinosa za 69 zaposlenika koji su stekli uslove za penzionisanje, a radili su u TTU, Fabrici obuće Aida, Fortuna Gračanica i Bosnia Valves.

”Mi ovdje danas prebacujemo sredstva za ono gdje Vlada TK daje, a to je kako sam prošli put rekao za zdravstveno osiguranje, kako Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja, tako i kantonalnom i Službi za zapošljavanje TK za nezaposlena lica. To je iznos od 82.039 hiljada KM za 69 radnika”, ističe Hrustanović.

Kantonalna Vlada prihvatila je Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o lokalnim i nekategorisanim cestama koje su proglašene cestama od značaja za kanton. Federalnoj vladi upućena je inicijativa da se pet putnih pravaca u Tuzlanskom kantonu proglasi regionalnim cestama odnosno izvrši njihova prekategorizacija.

”Prije dvije godine bila je pokrenuta kategorizacija cesta u FBiH i ceste koje ću vam sada reći, to su Brnjik-Vražići-Humka-Zovik, Kalesija-Međeđa-Sapna, Priboj-Teočak, Klokotnica-Lukavica-Kapetani i cesta koja ide od Međunarodnog aerodroma Tuzla do Skvera tamo su bile predložene da budu kategorisane u regionalne ceste, no do toga nije nikada došlo”, podsjeća Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Ukoliko Federalna vlada prihvati predloženu prekategorizaciju i ovi putni pravci postanu regionalni umjesto lokalni, Vlada TK moći će u budućnosti planirati sredstva za njihov razvoj odnosno rekonstrukciju. Prema informacijama resornog ministra, ne bi trebalo biti problema prilikom davanja saglasnosti sa federalnog nivoa za ovu inicijativu.