Smjena ministra unutrašnjih poslova TK bez potrebne skupštinske većine

Smjena ministra unutrašnjih poslova TK bez potrebne skupštinske većine

Objavio: -

Iako su se za govornicom Skupštine TK danas mogle čuti različite optužbe upućene prema premijeru TK Begi Gutići i ministru unutrašnjih poslova TK Huseinu Topčagiću, inicijativa SDP-a da premijer pokrene postupak smjene ministra nije dobila potrebnu većinu.

17 glasova protiv i šest za, bili su dovoljni da poslanici u Skupštini TK ne podrže inicijativu Kluba SDP-a, kojom se od premijera TK Bege Gutića tražilo da pokrene inicijativu za smjenu ministra unurašnjih poslova TK Huseina Topčagića. Naime Klub SDP-a inicijativu je podnio na osnovu činjenica koje su se pojavile u javnosti u vidu pisma i prepiski a u kojim se  navodi da je ministar u sukobu interesa, da je vršio nelagalno  zapošljavanje osoba u ministarstvo  unutrašnjih poslova TK te da koči provođenje zakona koji se odnosi na razdvajanje Uprave policije od Ministarstva unutrašnjih poslova.

„ Nažalost u Skupštini kantona su prevladale snage koje ne vide da u ovom pismu i prepiskama ima dovoljno elemenata za pokretanje više krivičnih prijava i nažalost inicijativa za pokretanje smjene ministra nije dobila potrebnu većinu“, izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a TK.

Hadžić navodi da ga je iznenadilo glasanje političkih klubova kojima ministar unutrašnjih poslova ne pripada  te je vjerovao da će reagovati na optužbe koje su se mogle čuti za govornicom. U svom obraćanju ministar Topčagić kazao je da nije u sukobu interesa, kako mu se spočitava zbog poslovanja firme njegovog brata. Navodi da ta firma posluje na području cijele BiH i da se radi o višemilionski ugovorenim radovima koji su skopljeni sa općinama i gradovima u kojima su načelnici članovi SDP-a. Dodaje i da od njega traženo da nelegalno zapošljava kadar u Ministarstvo unutrašnjih poslova na što nikada nije pristao. Za ovo je direktno prozvao premijera TK Begu Gutića, koji navodi da takav zahtjev nikada nije uputio ministru osim što je tražio da se na posljednjem konkursu u potpunosti ispoštuje Zakon o dopunskim pravima boraca i da se prednost da djeci šehida.

„Bila je i određena vrsta dogovora da nekih 20 do 25 posto treba te kategorije biti favorizirano i primljeno, međutim nemam tačne i decidne podatke, mislim da je samo šest kandidata iz šehidske porodice na posljednjem konkursu primljeno“, kazao je Bego Gutić, premijer TK.

Stvar oko zapošljavanja te svega navedenog, kao i pokušaj SDP-a da ga smijeni sa ove pozicije, zapravo je mišljenja je ministar Topčagić spinovanje SDP-a i skretanje pažnje na stvari itekako nevažne u odnosu na politiku SDP-a i onoga što ona čini građanima ovog kantona.

„ Za SDP je profitabilnije da se priča o mojoj smjeni, nego zgradi 15. maj u kojem je utvrđeno niz nezakonitih radnji, počev od dodjele zemljišta fizičkom licu, pa odabiru poslova bez tendera, pa onda aneksi ugovora i šta imamo rezultat. Imamo rezultat da građani ovog kantona koji su kupili stan u toj zgradi još nisu rješili problem“, izjavio je Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Zato je ministar Topčagić tražio od SDP-a da se kane njegove smjene i da se bave problemimakoji su kako kaže nastali djelovanjem njihovog kadra. Pozvao je i nadležne institucije da rade svoj posao ne samo kada je u pitanju SPO 15.maj neko i kada je riječ o nelagalnim zapošljavanjima, sukobima interesa i neprovođenje zakona.