Smog štetno djeluje na respiratorni trakt, ali i na cijeli organizam

     

Kvalitet zraka skoro na svim mjernim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovno je loš u mjeri da može ostavljati negativne efekte po zdravlje stanovništva, posebno po osjetljive grupe stanovništva – starije osobe, djecu, trudnice i hronične bolesnike.

Stoga su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda preporučili izbjegavanje bilo kakvih fizičkih napora, posebno jer su visoke vrijednosti zagađenja zabilježene jučer dok su i danas slični uvjeti prisutni u kotlinama Bosne.

Osim u Goraždu, gdje je zrak bio umjereno zagađen, u svim gradovima u kojima se vrši monitoring kvaliteta zraka koncentracije PM10/PM 2.5 lebdećih čestica su bile tri do pet puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti i najviše su bile u Visokom, Ilijašu i Sarajevu.

Osim toga, koncentracije sumpordioksida su bile iznad propisanih graničnih vrijednosti (>125 ug/m3) u Zenici, Živinicama, Visokom, Tuzli i Kaknju.

Stoga je ljekarska preporuka da ukoliko osobe ne moraju izlaziti iz kuće to ne čine u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada je zagađenje najveće, ali i da hronični pacijenti redovno uzimaju terapiju.

Preporučuje se i da pušači smanje ili prestanu pušiti, ali i da mladi ne koriste nargile jer sve to dodatno opterećuje sluznicu disajnih puteva, upozorava specijalistica urgentne medicine doktorica Rialda Blažević.

Također, preporučuje se i pravilna ishrana, izbjegavanje alkohola i kafe, a više konzumiranje supe i čajeva, te unos mnogo C vitamina. Ne preporučuje se obavljanje teških fizičkih poslova na otvorenom, a ukoliko se to ne može izbjeći potrebno je koristiti zaštitne maske.

Nešto povoljniji meteorološki uvjeti očekuju se sutra, a oni mogu usporiti ili zaustaviti rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, lokalno moguće i oboriti koncentracije, međutim značajno “čišćenje” zraka se još ne očekuje.

Početkom naredne sedmice očekuje nas nepovoljna meteorološka situacija, kažu iz FHMZ-a, jer će stabilna atmosferska situacija, bez vjetra, padavina i s prisutnom temperaturnom inverzijom pogodovati zadržavanju visokog stepena zagađenja zraka u kotlinskim dijelovima Bosne.
IZVOR: RTV SLON/FENA