Snijeg nema namjeru stati: Vozite oprezno, saobraćajnice su klizave!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Snijeg koji neprekidno pada od ranih jutarnjih sati tokom noći će pojačavati intenzitet, barem ako je vjerovati prognozama dežurnih meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Kako je ranije tokom sedmice objavljeno, upravo posljednjeg radnog dana najavljene su veće količine snijega koji će, unatoč cjelodnevnog radu dežurnih komunalnih službi na terenu, ulice ponovo pretvoriti u ugažene prolaze kojima je opasno i rizično saobraćati.

Zato iz bosanskohercegovačkog Auto-moto kluba upozoravaju kako je zbog intenzivnih snježnih padavina usporen saobraćaj na putevima u centralnim krajevima naše zemlje, a zbog jakog vjetra i u jugozapadnim krajevima. “Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima, te apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.” – još jednom su podcrtali iz BIHAMK-a.

U Tuzli – gradu gdje su meteorolozi najavili najviše snježnih padavina, ekipe JKP Komunalac su i u ovim trenucima na terenu, trudeći se očistiti nove slojeve snijega.

Ugaženog snijega i leda na kolovozu ima na dionicama u višim predjelima, a na tim dionicama teretna vozila trebaju koristiti lance. Kao dionice prekrivene većim količinama snijega izdvajaju se Sarajevo-Tuzla, Tarčin-Konjic, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo-Rogatica, Han Pijesak-Vlasenica i Sarajevo-Foča.

“Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja saobraćaja za pojedine vrste vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz saobraćaja vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduvjeta za sigurno saobraćanje.” – napominju dežurni operativni iz BIHAMK-a.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu kako će i sutra u Bosni biti pretežno oblačno i to uz slab snijeg. “Tokom dana, moguć je prestanak padavina i smanjenje oblačnosti” – navode iz FHMZBiH.