0.5 C
Tuzla
03.12.2023.

SOGFBiH sutra razmatra način raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave

Dvanaesta sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH) održat će se u srijedu, 23. rujna u Malak Regency Hotelu na Ilidži, u 11 sati. Na sjednici će biti riječi o načinu raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave iz Proračuna Federacije BiH, kao i o aktivnostima Saveza na izradi analize uticaja koronavirusa na socioekonomski i financijski položaj jedinica lokalne samouprave.

Između ostalog, bit će govora o neprihvatanju inicijative Saveza općina i gradova FBiH od strane Vlade Federacije BiH za produženje važenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Savez općina i gradova FBiH zajedno s Veleposlanstvom Švicaraske u BiH i UNDP-om podržava uspostavljanje financijskog mehanizma za lokalni razvoj u Federaciji BiH.

“Ovaj mehanizam bi podrazumijevao uspostavljanje pristupa za dodjelu sredstava za projekte jedinica lokalne samouprave na konkurentnoj osnovi, uz primjenu jasnih kriterija i transparentnog postupka odabira zasnovanog na praksama Europske unije. Predviđeno je je da bi ukupan iznos sredstava, koji bi bio dostupan za projekte jedinica lokalne samouprave iznosio 1 milijun maraka, što bi uključivalo 800.000 maraka, osiguranih u oviru Projekta i 200.000 maraka osiguranih od strane Vlade FBiH u okviru tekuće proračunske rezerve, za tekuću godinu”, priopćili su iz SOGFBiH.

Članovi Predsjedništva Saveza bit će informirani o procesu izrade novog Strateškog plana Saveza, te o dokumentu okvirne politike “Unaprjeđenje vodnih usluga gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine”. Također će biti govora o Zakonu o građevinskom zemljištu te će biti najavljen i nastavak održavanja radionica za jedinice lokalne samouprave o Nacrtu Zakona o građevinskom zemljištu koje Savez organizuje u suradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prva radionica je održana u Mostaru, a preostale su planirane za Sarajevo, Tuzlu i Bihać.

Na sjednici će biti uručene zahvalnice članovima organa i tijela Saveza općina i gradova FBiH za savjesno i odgovorno vršenje dužnosti u proteklom mandatu.

 

Vezane vijesti

TUZLA