Solak: Moguće zatvaranje kantona, gradova ili naselja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da može doći do zatvaranja kantona, gradova ili naselja ukoliko dođe do naglog porasta oboljenih od koronavirusa COVID-19 te da će o tome raspravljati u narednim danima.

– Postoji mogućnost da se zaustavi kretanje građana između naseljenih cjelina – istakao je Solak na pres-konferenciji.

Na pitanje novinara koliko je osoba trenutno u karantenu na granici BiH, Solak je kazao da su šatore na granici postavile Oružane snage BiH te da taj dio provodi Vijeće ministara BiH.

Ukoliko neko od bh. državljana umre u inozemstvu, Solak je kazao da intenzivno razgovaraju o mogućnosti ulaska pogrebnih društava iz drugih zemalja u BiH, te da su to nesvakidašnje situacije.

– Danas će ‘doći’ inicijativa o zatvaranju Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, bilo je nekih letova, jer je naš aerodrom u Sarajevu jedini otvoren u regionu, pa postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru, a cargo letovi će nastaviti letjeti – istakao je Solak.

”Užurbano radimo na rebalansu budžeta FBiH koji bi bio okrenut borbi protiv koronavirusa. Danas smo putem BH Telecoma izdvojili milion KM za opće kantonalne bolnice. Nakon dva i po miliona izdvojenih za medicinske ustanove civilne zaštite nakon 30 miliona iz budžeta i ovog miliona iz BH Telecoma u četvrtak imamo još jednu odluku u kojoj ćemo 21 milion kroz transfere biti usmjeren nižim nivoima vlasti za borbu protiv koronavirusa,” rekao je Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH.

Fahrudinu Solaku Načelniku Federalnog štaba civilne zaštite postavljeno je pitanje postoji li mogužnost zatvaranja kantona, gradova i općina kako bi se dodatno zaustavilo širenje virusa.

”Svakako to je mjera ako krene rast na jednoj sredini broj oboljelih, ako ne možemo reagovati da nađemo nultog pacijenta i sve njegove kontakte zatvaraju se određene cjeline, da li gradovi da li kantoni, da li naselja. O tome ćemo razgovarati u narednim danima ako dođe do širenja.” – rekao je Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite.

”Pratimo sve javno zdravstvene mjere i spremni smo ih pooštravati i predložiti Kriznom štabu Civilne zaštite FBiH i pooštravanje mjera ukoliko bude potrebno. U stalnoj smo saradnji i koordinaciji testova imamo dovoljno prema tome u ovom trenutku možemo biti zadovoljni s odvijanjem situacije. Ja bih apelovao na građane da se pridržavaju mjera samoizolacije jer bilo kakvim kretanjem ugrožavaju zdravlje ljudi, a znamo da je to krivično djelo i kao što ste čuli Vlada FBiH uskoro će predložiti i oštrije mjere kažnjavanja takvih ljudi. Ne smijemo dopustiti u ovo doba da se bilo ko ponaša neodgovorno. Neodgovrono prema susjedima i prema sebi. U tom kontekstu još jednom pozivam građane da se pridržavaju strogo propisanih mjera,” kazao je Goran Čerkezpomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Također je najavio da će u Vladi Federacije BiH dva puta dnevno svaki dan biti organizirane pres-konferencije, ali da nema informaciju kako će to rješavati kantonalni krizni štabovi.