25 C
Tuzla
30.09.2022.

Solana Tuzla oblježila jubilej – 135 godina uspješnog poslovanja

135 godina uspješnog rada danas je obilježila Solana Tuzla. Dobro planiranom i društveno odgovornom poslovnom politikom uz potpuno uvažavanje tržišnih principa današnjice, adekvatnim upravljanjem ljudskim resursima, Solana je uspjela ostvariti povećanje efikasnosti svog poslovanja koje joj je omogućilo naglu tržišnu ekspanziju. Ni korona virus nije zaustavio proizvodnju u ovoj kompaniji.


“Imali smo proizvodnju u kontinuitetu, sve planirane količine uspjeli smo plasirati kako na domaće tako i na ino tržište. Apsolutno smo uspjeli zadržati sva radna mjesta, nismo imali nikakvih poreećaja u vidu plaćanja. Redovno izmirujemo obaveze i prema dobavljačima i prema radnicima” – rekao je Bakir Smailagić, direktor Solana dd Tuzla.

A Solana danas broji 325 zaposlenih radnika. Kako bi se proizvodnja povećala i kako bi radnicima bilo omogućeno lakše obavljanje posla, u narednom periodu planirana je modernizacija tehnologije.

Sama proizvodnja o kojoj razgovaramo stara je oko 50 godina, tako da je to nešto što nas čeka u perspektivi po pitanju rekonstrukcije. Kada spominjete nove proizvode, evo u posljednju godinu smo izbacili pet novih proizvoda, i Solana će nastojati da u svojoj pesrspektivi izbjegne samu proizvodju soli kako bismo postigli novu vrijednost” – naglasio je Smailagić.

Kompletan proces proizvodnje može se bolje razumjeti kada se posjeti Muzej soli koji se nalazi u krugu kompanije Solana Tuzla. Sam Muzej soli otvoren je 1975. godine kao sastavni dio firme i to gašenjem starog pogona fabrike. Tada su ugašena posljednja tri stara kazana za iskuhavanje slane vode, a upravo ovaj dio je pretvoren u muzej.

“Stara nam je želja da se stara fabrika soli koja je oštećena u ratu obnovi i pretvori u Muzej industrijskog naslijeđa. Za to je urađen idejni projekat i idemo tim koracima što se tiče grada. Mi baštinimo najstariju proizvodnju soli u Evropi i vidjeli ste te činjenice koje predstavljaju konkuretnost Tuzle vezano za imidž Grada” – istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ni ove godine jubilej nije mogao proći bez sjećanja na radnike Solane, koji su svoje živote izgubili u ratu. Njima je na spomen obilježju položeno cvijeće i proučena fatiha, a tome su prisustvovale porodice poginulih radnika.


“Lijepo je kad vas se neko sjeti, barem jednom u godini, pogotovo u ovakvoj situaciji. Opet su eto skupili nas da obilježimo ovo, hvala im na svemu” – kazao je Denis Hasić, sin poginulog radnika Solane.

Solana DD Tuzla je kroz industrijsku tradiciju dugu 135. godine uvijek zauzimala lidersku regionalnu poziciju. „Tradicija u saradnji sa kvalitetom, najbolji je recept za uspjeh“, moto je ove kompanije koji je zadržan od postojanja Solane do danas.

POSLJEDNJE DODANO