SP u atletici prolongirano za 2022., nakon usvajanja termina OI u Tokiju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Međunarodna atletska federacija IAAF, nakon što su Međunarodni olimpijski komitet i organizatori olimpijskih igara u Tokiju usvojili novi termin  olimpijskih igara 2021., najavila je mogućnost da se Svjetsko prvenstvo u atletici u američkom  Eugeneu organizira 2022., odnosno godinu kasnije nego što je to planirano.

SP u atletici u kalendaru se trebalo održati između 6. i 15. augusta 2021. godine.

– Podržavamo novi datum olimpijskih igara koji su objavili MOK i japanski organizatori. Tako će  sportisti imati dovoljno vremena da se dobro pripreme i vrate u uobičajene trenažne i takmičarske procese – saopćilo je vodstvo IAAF.

Dodali su da će sada početi raditi s organizatorima SP-a u SAD te drugih velikih atletskih takmičenja, uključujući i organizatore evropskog prvenstva, kako bi pronašli odgovarajući termin za smotru najboljih svjetskih atletičara u 2022. godini.

Prvi čovjek svjetske atletike Sebastian Coe još se 23. marta u pismu, koje je poslao predsjedniku MOK-a Thomasu Bachu, zauzeo za odgađanje ljetnih OI u Tokiju za 2021. godinu. Napisao je da bi ovogodišnje igre zbog pandemije koronavirusa bile “neizvodljive i nepoželjne”.

Dvostruki olimpijski prvak na 1.500 m tada je također rekao da je IAAF spreman da odloži atletsko SP ako bi olimpijada bila pomjerena za narednu godinu, što se i dogodilo.