26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Špirić: Ništa nije ugroženo, bit će održani Lokalni izbori

Jednoglasno je usvojen Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, čime su, između ostalog, otklonjene sve prepreke za organizovanje Lokalnih izbora za 15. novembar ove godine. Budžet je na današnjoj hitnoj sjednici usvojio i Dom naroda, nakon što je u ponedjeljak podršku Budžetu dao i Zastupnički dom.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, nakon usvajanja državnog budžeta, poručio je da ništa neće biti ugroženo, da će biti održani Lokalni izbori te da slijedi zajednička borba s izazovima krize koronavirusa.

– Dobar posao smo danas završili, kako sam i najavio prije sedam dana – rekao je Špirić nakon sjednice.

Podsjetio je da je državni budžet administrativni, a da su socijalne i razvojne komponente na budžetima entiteta i kantona.

Naglasio je da s ovim okvirom budžeta ništa u institucijama BiH neće biti ugroženo.

– Državne institucije neće biti ugrožene zbog koronavirusa, cijenu će platiti ostali nivoi vlasti – rekao je Špirić navodeći da, kakav god bude priliv od indirektnih poreza, država uzima onoliko koliko je usvojeno u budžetu.

Zbog toga je pozvao državne institucije da vode računa kako će se nositi s krizom.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na hitnoj sjednici usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čime je okončana procedura usvajanja budžeta.

Vezane vijesti

TUZLA