Spječavanje nasilja u porodici: „Čuješ, vidiš, znaš – reaguj!“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

S ciljem pružanja zaštite žrtvama nasilja, U.G. Vive žene ove godine provodi kampanju Čuješ, vidiš, znaš – reaguj! S tim u vezi nastoji se povećati stepen saradnje sa nadležnima kroz podnošenje Zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera u svim slučajevima nasilja u porodici kao profesionalni standard koji direktno sprečava nasilje i doprinosi njegovoj prevenciji.

“Naša ciljana grupa su svi policijski službenici sa područja TK. U ovom slučaju se ne obraćamo direktno žrtvama nasilja, to ne znači da su one zanemarene ili zaboravljene ali našim djelovanjem kroz aktivnosti ovog projekta mi želimo njih što bolje zaštititi.”, kaže Aida Mustačević Cipurković, koordinatorica projekta U.G. Vive žene.

Za devet mjeseci ove godine MUP-u TK su prijavljena 302 slučaja nasilja u porodici a prema nadležnom Kantonalom tužilaštvu upućena su samo 102 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Najčešći razlog nepodnošenja izvještaja je korištenje pogodnosti Zakona o oslobađanju od dužnosti svjedočenja članova porodice, što otežava procesuiranje krivičnog djela.

“Djelovanje policijem kada je u pitanju nasilje u porodici, je dvojako. U prvom redu radi se procesuiranje počinioca shodno Krivičnom zakonu FBiH a  paralelno s tim vrši se i zaštita žrtve shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici.  Prvi policijski služenici koji dođu na lice mjesta imaju prevashodno zadatak da zaustave nasilje odnosno da spriječe nasilnika da dalje vrši nasilje i da žrtvi pruži neophodnu pomoć.”, tvrdi Amra Kapidžić, portparolka Uprave policije MUP-a TK.

Broj prijava nasilja porastao je za vrijeme pandemije. Razlozi su, kako tvrde iz Sigurne kuće u Tuzli, češći boravak u domaćinstvu, strah od gubitka posla, briga za egzistenciju, povećanje ljutnje i agresivnosti, otežan dolazak do relevantnih institucija.

“Mi od polovine maja bilježimo povećan broj prijava nasilja i putem telefona i putem dolazaka u centar ali i povećan broj zahtjeva za smještaj u Sigurnu kuću. Radi nekih komparativnih podataka za period prošle godine mi smo za cijelu godinu imali ukupno 65 žrtava nasilja dok za ovaj period do sredine novembra imamo ukupno 79 žrtava nasilja.”, ističe Danijela Huremović, koordinatorica Sigurne kuće Tuzla.

U okviru Kampanje održat će se brojne aktivnosti kao što su medijske promocije projekta, izrada materijala za građane i za policijske službenike, izrada murala koji će trajno ostati u Tuzli, postavke bilborda i slično.  Na ovaj način, želi se istaknuti uloga nadležnih institucija kao i društvene zajednice u prevenciji i rješavanju ovog problema.