Spoj različitih oblika stvaralaštva na Festivalu umjetnosti za djecu Živinice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Drugi Festival umjetnosti za djecu Živinice 2019. bit će održan od 1. do 5. aprila u Javnoj ustanovi Bosanski kulturni centar Živinice, a cilj mu je da djeca aktivno učestvuju u festivalskom sadržaju i brojnim radionicama iz različitih segmenata umjetnosti.

Vizija Festivala je da djeca ne budu samo posmatrači, već da direktno učestvuju u programu tako što će svaki dan od 1. do 5. aprila biti organizirane radionice iz oblasti umjetnosti – likovna, dramska, baletna, radionica klavira i klarineta te gitare i harmonike.

Direktor JU BKC Živinice Elmir Krivali da će djeca imati priliku svaku večer od 18.00 sati pogledati po jednu predstavu.

– Riječ je o predstavama koje dolaze iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Pozorišta lutaka Mostar, Narodnog pozorišta Tuzla, Centra kulture i mladih Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – kazao je Krivalić.

Istakao je da će 2. aprila biti svečano otvoren i Dječiji odjel Biblioteke u sklopu kojeg će biti organizirana predstavljanja književnih djela namijenjenih najmlađima.

Napomenuo je da će učešće na radionicama biti besplatno, a ulaznice za večernje predstave moći će se kupiti po cijeni od tri KM.

– Očekujemo od ovog Festivala da, kao što je to bilo i prošle godine, bude prepoznatljiv ne samo na području Živinica, već i u cijelom Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, s obzirom na to da je riječ o jedinstvenom Festivalu isključivo namijenjenom djeci, a koji objedinjuje sve oblike umjetnosti – zaključio je Krivalić.

Generalni pokrovitelj manifestacije je načelnik Živinica Samir Kamenjaković, a pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK-a te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

(RTV Slon/Fena)