Spore vize za radnike iz BiH dovele sporazum do propasti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Problem s izdavanjem viza za radnike iz BiH koji putem detašmana (dozvola) rade u Njemačkoj dostigao je vrhunac i ako se hitno ne reaguje, svi sadašnji i budući poslovi će biti ugroženi, kao i 2.000 radnih mjesta.

Na ovo upozoravaju preduzeća kojima su detašmani dodijeljeni, predstavnici privrednih komora i resornog ministarstva, a koji su juče u Sarajevu održali sastanak na kojem su zaključili kako se glavna kočnica u realizaciji međudržavnog sporazuma dvije zemlje nalazi u Ambasadi Njemačke u BiH.

Zanimljivo je da se na sastanku juče nije pojavio niko iz Ambasade, iako su uredno pozvani, što su mnogi ocijenili kao svojevrsnu poruku.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, podvukao je da se vize sporo izdaju, zbog čega firme iz BiH polako gube poslove.

To je ilustrovao podatkom da je prethodnih godina iskorištenost dozvola bila oko 100 odsto, a u prošloj godini tek 81 odsto.

“Da li je u pitanju administracija u Ambasadi ili već šta, ali nemoguće je dobiti vize na vrijeme. Rekli su nam da naše kompanije u Njemačkoj treba bolje da planiraju, organiziraju radove i na vrijeme apliciraju za ove vize. Međutim, to nije moguće, jer naše kompanije nisu u mogućnosti da godišnje mogu planirati svoje radove. Radi se o poslovima koje kada dobiju, maksimalno je mjesec dana da moraju biti uvedeni u gradilište”, kazao je Egrlić.

On smatra da je projekat ugrožen i ocijenio kako neće opstati ako se ova dinamika izdavanja viza nastavi.

S njim se složio Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, koji kaže kako se na termine za vize čeka više od tri mjeseca. Prema njegovim riječima, u proceduru u vezi sa dobijanjem viza ponovo treba uključiti komore kao što je to bilo ranije, a što se primjenjuje u Ambasadi Njemačke u Beogradu, i to sa dosta uspjeha.

“Jedino je rješenje da se direktnim angažmanom vrha države sačuva međudržavni sporazum”, ocijenio je on.

Radnici u prosjeku zarađuju oko osam eura po satu, a dobijaju i po dva eura na osnovu povrata poreza.

Ono zbog čega je ovaj sistem povoljan za BiH je što se sav zarađeni novac vraća i troši u BiH.

(RTV Slon/Nezavisne novine)