Sprečavanje rada na crno i zaštita životne sredine u fokusu federalnih i kantonalnih inspektora

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U 2019. inspektori Fedealne uprave za inspekcijske poslove obavili su 157.031  inspekcijski nadzor i kontrolu od čega na unutrašnju kontrolu otpada 18.923 inspekcijska nadzora dok je na granici izvršeno 138.108 kontrola. Izrečeno je 5.806 prekršajnih naloga sa finansijskim efektom od oko 8,4 miliona. Izrečeno je 267 mjera zabrana rada i 24 pečaćenja.

„Kad u u pitanu naplate naknada i taksi u prekograničnom prometu i ostalih naknada i taksi za vode, šumu, ceste, zrak i ostalo one su u visini od 23,33 miliona KM, s tim da smo privremeno stavili van prometa robe vrijedne 947.906 KM“, izjavio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.   

Kad je riječ o prekograničnoj kontroli, izdato je devet rješenja o zabrani uvoza za određene robe, prehrambene proizvode i predmete opće upotrebe, od čega je najviše bilo igračaka za djecu iz Kine, soli iz Hrvatske i drugo. Osvrćući se na incidentne situacije i prioritetni nadzor Ajdinović je kazao da su najviše posla imale federalna ekološka, vodna, veterinarska i inspekcija za hranu. Naime, Federalni ekološki inspektori kontrolisali su ispuštanje zagađenih gasova i čestica u atmosferu, odnosno prekomjerno ispuštanje štetnih emisija u zrak.

„Najviše posla smo imali kod ovih najvećih zagađivača u Federaciji, a to su: Arcelor Mittal Zenica, Gikil Lukavac, Sisecam Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, BSI Jajce, a također imali smo posla i kod drugih zagađivača i zraka i vode i tla kao što su  EP BiH-TE Tuzla, TE Kakanj, deponija Uborak Mostar i deponija Smiljevići Sarajevo, BFS Kreševo i drugih ekoloških zagađivača zraka, vode i tla“, kazao je Ajdinović.

Vodni inspektori također su poduzimali sankcije i izricali upravne mjere vezano za vodne dozvole u kompanijama Arcelor Mittal Zenica, Sisecam Soda Lukavac i GIKIL Lukavac.

Kantonalna uprava za inspekcijske polove TK u Godišnjem programu rada za 2020. godinu u vrhu prioriteta ima sprječavanje rada „na crno“ i zaštitu životnog okruženja na području TK, s ciljem očuvanja života i zdravlja ljudi. Plan je izvršiti 13 290 inspekcijskih nadzora.

„Postavljeno je 106  različitih ciljeva u kojima se predlaže i ima za cilj kontrolisati 136 zakona i oko 400 podzakonskih akata, izjavio je Amel Mehanović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

U 2020. godini očekuje se i izrada Zakona o inspekcijama TK koji bi u skupštinsku proceduru trebao biti upućen već u martu.