Sprema li se rekonstrukcija Vlade TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK, član Socijaldemokrata BiH podnio je ostavku u organima te stranke, ali je ostao njen član, potvrdio je za RTV Slon Enver Bijedić, predsjednik SD BiH. Potvrdio je to i sam ministar Brkić, oglasivši se na društvenim mrežama, kako bi demantovao navode da je u potpunosti napustio stranku, a samim tim i ministarsku poziciju. Kako nezvanično saznajemo, Brkić će podnijeti ostavku i na funkciju ministra unutrašnjih poslova TK, a na njegovo mjesto bi mogao biti imenovan Asmir Hasić, dosadašnji ministar privrede TK član Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kako bi na mjesto ministra privrede došao kandidat iz reda hrvatskog naroda. Na ovaj način trebalo bi biti ispoštovano mišljenje Ustavnog suda BiH u kojem se navodi da je Vlada TK neustavna jer ni na jednoj ministarskoj poziciji nema osobu iz reda Hrvatskog naroda. No, predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, kategoričan je da će i ukoliko nastupi rekonstrkcija Vlade prvi čovjek policije ponovo biti iz redova SD-a BiH.

„To će ostati mjesto naravno Socijaldemokratima i sigurno da već imamo više kandidata i to tri kandidata ravnopravna i vrlo kvalitetna koji će sigurno vrlo dobro obavljati funkciju ministra unutrašnjih poslova ukoliko dođe do ostavke Sulejmana Brkića. Znači iz sva tri naroda imamo kandidate koji bi tu funkciju obavljali besprijekorno“, kazao je Enver Bijedić, predsjednik SD BiH.

Pojašnjava i da povlačenje sa stranačkih funkcija Brkiću otvara mogućnosti da konkuriše na neku od direktorskih pozicija, što i jeste jedan od preduslova za takvu poziciju, ali i da nije isključeno da će Brkić upravo to i učiniti. Njegovim povlačenjem sa pozicije ministra, otvara se mogućnost za rekonstrukciju Vlade, a već sljedeće sedmice, kako nam je kazao Bijedić, najavljen je sastanak koalicionih partnera na kojem bi trebalo biti govora i o mišljenju Ustavnog suda.

„Moglo bi biti to jedna vrsta rješenja koja bi upotpunila i jednu i drugu stvar, ako je rekonstrukcija vlade da vidimo u kom pravcu će ići, ako je to rekonstrukcija samo jednog ministarstva , davidimo šta je u pitanju, ako je to više ministarstava onda je to malo kompleksnija stvar, tu se mora većina koju čini vladajuća većina u ovom kantonu mora se dogovoriti. To nisu baš pojedinačne odluke“, tvrdi Bijedić.