5 C
Tuzla
04.12.2022.

Spriječeno bogaćenje na stikerima: 90 dana roka za usklađivanje Pravilnika o registraciji vozila

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH dobilo je rok od 90 dana da izvrši usklađivanje Pravilnika o registraciji vozila, a nalaže mu se i da u roku od najkasnije pet dana od isteka roka o poduzetim aktivnostima informiše Upravni inspektorat.

Kako je navedeno u rješenju Upravni inspektorat je krajem augusta zaprimio incijativu za vršenje inspekcijskog nadzora u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH nakon što je ministar Vojin Mijatović uveo izmjene Pravilnika koje su stupile na snagu 1. septembra, a koje podrazumijevaju nove stikere s RFID tehnologijom za praćenje svih vozila iz kancelarije jedne privatne kompanije.

Inspektori su tokom nadzora utvrdili da odredbe Pravilnika nisu dovoljno jasno i precizno normirane, jer se iz njih može zaključiti da se njima, bez jasnog zakonskog osnova, određeni stručni poslovi prenose ili bi se mogli prenijeti na druge institucije.

Istaknuto je da se izmjenama ostavlja mogućnost da povjeravanje javnih ovlaštenja mogu obavljati i privatne kompanije.

Inspektori su naveli kako se upravni i stručni poslovi iz nadležnosti organa uprave mogu povjeriti drugim pravnim licima samo zakonom koji se donosi u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Zaključeno je da se javna ovlaštenja mogu prenositi samo zakonom, a ne podzakonskim aktima.

Foto: akta.ba

RTV Slon/akta.ba

POSLJEDNJE DODANO