12.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Spriječeno krijumčarenje 26 migranata

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik su, 16. aprila 2022. godine u jutarnjim satima, spriječili krijumčarenje migranata u mjestu Kozluk, općina Zvornik, gdje su prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH. Pripadnici PGP Zvornik zaustavili su čamac u kojemu se nalazilo 26 osoba (nezakonitih migranata) od kojih su 20 državljani Indije, 3 Pakistana, 1 Gane, 1 Zambije i 1 Tunisa.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH provode se mjere i radnje na dokumentovanju kaznenog djela „Krijumčarenje ljudi“ iz članka 189. KZ BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić pohvalio je rad pripadnika Jedinice granične policije Zvornik i istaknuo da ostvaruju sve bolje rezultate rada.

„Pripadnici PGP Zvornik kontinuirano rade na sprječavanju krijumčarenja migranata, kao i svih oblika prekograničnog kriminaliteta, te ovim putem im zahvaljujem na jako dobrim rezultatima koje ostvaruju posebno posljednjih godina, ulažući maksimalne napore u zaštiti državne granice. Istaknuo bih posebno policijske službenike koji su dobrovoljno angažirani u PGP Zvornik, na mjestima gdje je najveći migracijski pritisak, kako bi se učinkovitije štitila državna granica“, rekao je direktor Galić

Jedna osoba, državljanin Afganistana, lišena je slobode te će u zakonskom roku biti predana tužitelju Tužilaštva BiH uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, saopćeno je i Ureda za odnose s javnošću Granične policije BiH

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!