SPS – U posljednjih sedam dana sa teritorije BiH udaljena 23 strana državljana

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Služba za poslove sa strancima (SPS) kontinuirano provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini, a radi suzbijanja ilegalnih migracija i udaljenja ilegalnih migranata iz BiH.

U posljednjih sedam dana, SPS je s teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 23 strana državljana, među kojima je 19 državljana Turske, dva Tunisa, jedan Irana i jedan državljanin Slovačke.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa R. Srbijom, državljani Tunisa su vraćeni u Republiku Srbiju, dok su drugi stranci vraćeni u zemlje porijekla.

Kao rezultat provedenih operativnih aktivnosti SPS je u istom periodu, zbog nezakonitog ulaska ili boravka, izrekao mjeru protjerivanja za 18 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani – Maroka, Nepala, Libije, Albanije, Slovačke i Turske.

Spomenuti strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

SPS je u posljednjih sedam dana registrovao 160 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 23 posto manje u odnosu na prethodnu sedmicu kada je 210 migranta iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.261 migrant, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.