Spu BiH: Saopćenje za javnost o održanom predizbornom skupu u Tuzli

Spu BiH: Saopćenje za javnost o održanom predizbornom skupu u Tuzli

Objavio: -

Stranka penzionera-umirovljenika BiH je 02.10.2018 godine, sa početkom u 16:00 sati, u sali BKC-a Tuzla, pred skoro 400 svojih članova i simpatizera održala centralni predizborni skup, na kojem su predstavljeni kandidati sa listi. Osim rukovodstva i kandidata Stranke KO Tuzla prisustvovali su članovi rukovodstva stranke penzionera-umirovljenika BiH Sarajevo, predsjednica stranke Sonja Akšamija, generalni sekretar Fadil Alihodžić, predsjednik KO Sarajevo Fadil Kadić, Adil Škamo i Emina Hajvazović, gosti iz ZD kantona, i to, predsjednik KO ZD kantona Hidajet Humić i nosilac liste za Skupštinu ZD kantona dr. Ednan Drljević.

Predsjednik KIŠ-a Fuad Bećirović je pozdravnim govorom otvorio predizborni skup, nakon čega je Generalni sekretar stranke Fadil Alihodžić dao uvod u svih usvojenih 7 politika stranke iz kojih su izvučeni i utvrđeni ciljevi i zadaci stranke, kao što su:

 1. Povećanje penzija do 18% u prvoj godini mandata, primjereno socijalno-ekonomskom položaju penzionera,
 2. Bezuslovno osiguranje uplate doprinosa za PIO/MIO prije isplata plaća osiguranika i bez izuzetka poslodavca,
 3. Zapošljavanje mladih, radi popravljanja omjera uposlenih u odnosu na broj penzionera,
 4. Rješavanje pitanja statusnih prava branitelja, zasnovano na realnoj analizi sadašnjih prava,
 5. Unapređenje razvoja ustanova sistema javnog zdravstva i kvaliteta zdravstvenih usluga,
 6. Ujednačavanje materijalnih prava osoba sa invaliditetom, bez obzira na uzrok invaliditeta,
 7. Moralna i duhovna obnova, na svim nivoima društva,
 8. Izgradnja pravne države, gdje niko neće biti iznad države,
 9. Jedinstvena i nedjeljiva BiH, koja će pripadati svima jednako, nikome manje i nikome više,
 10. Zaustavljanje daljnje pljačke BiH i borba protiv korupcije.

Na kraju svog izlaganja naglasio je da stranka u ovom trenutku:

 1. Ima viziju kako da BiH očuva svoju suverenost i nezavisnost, teritorijalni integritet i zemlju multietičnog življenja koju je imala u svojoj prošlosti,
 2. Ima realan program i kvalitetne kandidate na listama,
 3. Ima program ekonomske i socijalne politike koji nudi rješenje do 18% veću penziju, jer novca ima samo ga treba pravilno usmjeriti,
 4. Ima rješenje kako poboljšati život penzionera, mladih, branitelja i svih onih koji žive ispod granice siromaštva, i spremna je prihvatiti izazov i odgovornost.
 5. Ne obećava, već nudi konkretna rješenja koja će zaustaviti masovni odlazak mladih iz BiH,
 6. Odlučna je u borbi za državu BiH u kojoj ima mjesta za sve i u kojoj niko neće biti progonjen i manje ravnopravan,
 7. Zalaže se za stručne, kompetentne i moralne ljude u politici i svim drugim društveno-odgovornim poslovima i funkcijama. Mi posjedujemo akumulirano znanje, obrazovanje i neprocjenjivo radno i životno iskustvo, stečeno kroz cjeloživotni, dugogodišnji rad.

Nakon izlaganja gospodina Alihodžića, skupu se obratila predsjednica Stranke penzionera-umirovljenika BiH gospođa Sonja Akšamija koja je naglasila značaj buđenja svijesti kod penzionera, omladine, nezaposlenih i obespravljenih radnika, RVI, demobilisanih boraca i svih drugih koji su neodlučni i ne izlaze na izbore, kao i one koji su zavedeni idejama drugih političkih subjekata u kojem nemaju nijedan od svojih interesa a koje ova stranka predstavlja u svojim utvrđenim ciljevima i zadacima.

U obraćanju predsjednika KO Tuzla, Sulejmana Babića, istaknuto je, da je Stranka penzionera-umirovljenika BiH prijavljivanjem i izlaskom na izbore, postala prepoznatljiv, značajan i respektabilan politički faktor kod drugih političkih subjekata na Tuzlanskom kantonu, koji se spravom počinju bojati prelaska njihovog članstva penzionera u ovu stranku, a samim tim i prerastanje ove stranke u jednu od najbrojnijih i najjačih stranaka u BiH.

Nakon predstavljanja kandidata za Skupštinu Tuzlanskog kantona, skupu se obratila najmlađa kandidatkinja Šejla Smajlović, koja je u svom izlaganju osvrnula na loše statističke podatke odziva birača na prethodnim općim izborima na području Tuzlanskog kantona i istakla potrebu ohrabrivanja pasivnih, neaktivnih i uplašenih birača koji ne zbog tih svojih karakteristika ne izlaze na izbore, kako bi stekli hrabrost i volju da izađu na izbore i glasaju samo za Stranku penzionera-umirovljenika BiH.

Skupu se obratio i gost iz Zenice, nosioc liste za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona dr. Ednan Drljević, iznoseći razloge zbog kojih je pristupio Stranci penzionera-umirovljenika BiH ne kao penzioner nego kao radnik, odnosno uposlenik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica, naglašavajući da je predizbornoj kampanji pristupio ozbiljno i veoma aktivno sa ciljem da na općim izborima pobijedi i uđe u skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

U izlaganju Spomenke Mičić, Džane Pašić, Ramiza Ibriševića i Jovanke Marić bilo je isticanje problema odlaska naših državljana na rad u druge zemlje, među kojima, nažalost prednjači omladina i traženje rješenja da se taj odliv stanovništva i radne snage zaustavi,  istaknut je i problem učlanjenosti naših penzionera u drugim strankama u kojima ne mogu ostvarivati svoja prava i svoje  interese među kojima prednjači povećanje penzije i olakšice u oblasti zdravstvene zaštite, kao i značaja njihovog dolaska u ovu stranku, čime bi stranka dobila na snazi i na brojnosti glasačkog tijela i time osvojila određeni broj mandata na svim nivoima vlasti. Isto tako isticani su brojni problemi nezaposlene omladine i obespravljenih radnika koji su nepoštenom i nepravednom privatizacijom ostali bez posla, čime su mnogobrojne porodice ovih radnika dovedene na rub siromaštva, pri čemu su nuđeni prijedlozi za popravak ovakvog teškog socijalnog stanja ovih kategorija našeg stanovništva.

Na kraju je upućen poziv svim penzionerima, omladini, RVI, demobilisanim borcima i nezaposlenim radnicima bez obzira na njihovu trenutnu političku pripadnost, da na izborima podrže i glasaju samo za Stranku penzionera-umirovljenika BiH, iz razloga što im jedino ova stranka, za razliku od svih drugih političkih subjekata u BiH može u potpunosti omogućiti ostvarivanje svih njihovih uzurpiranih, uskraćenih, umanjenih i oduzetih prava koja im po zakonima pripadaju i na koja su već davno imali pravo, ali im to političke partije čiji su članovi i kojima su do sada davali svoj glas i svoj mandat nisu omogućavale iz razloga da ih zavisno vežu za sebe davajući im prazna i lažna obećanja.

Nakon završenog predizbornog skupa nastavilo se sa druženjem uz muziku i pjesmu doajena sevdalinke, tuzlaka Safeta Dedajića – Ahbabine.