Srbija treći najveći investitor u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je novoimenovanog ambasadora BiH u Srbiji Aidu Smajić s ciljem upoznavanja o trenutnoj ekonomskoj situaciji između dvije zemlje s fokusom na investicije Srbije u BiH.

Govoreći o radu FIPA-e na animiranju bh. ekonomske diplomatije u posljednje tri godine, potvrdio je da je ova aktivnost dovela do organiziranja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

Zaključno sa decembrom 2017, Republika Srbija je, prema podacima Centralne banke BiH, u Bosnu i Hercegovinu investirala 2,024.9 miliona KM, te je treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15.1% u ukupnim investicijama.

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od 70%, zatim slijede investicije u trgovinu sa 11.3% i prerađivačku industriju sa 7.4%.

Dodatno je istaknut značaj organiziranja poslovnih susreta između bh. i stranih privrednika radi jačanja ekonomskih veza, povećanja  investicija, te praćenja privrednih dešavanja radi uključivanja bh.privrede i privrednika u nove privredne tokove.

Od ambasadora se očekuje uspostavljanje tješnje suradnje s Privrednom komorom Srbije, te ostalim privrednim udruženjima s ciljem jačanja ekonomskih veza, investicija, te izvoza iz BiH.