25 C
Tuzla
04.06.2023.

Srbija započinje proizvodnju ruske vakcine Sputnik V

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak iz Srbije saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine Sputnik V.

Proizvodnja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu Sputnjik V. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Sputnika V koje prenosi agencija Tanjug.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i povjerenje u Sputnik V.

“Srbija je među prvim zemljama u svijetu koje su odobrile Sputnik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbijediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji”, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popovićzahvalio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

On je rekao da će proizvodnja vakcine Sputnik V u Institutu Torlak jačati kapacitete ove zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

“Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine Sputnik V iz Rusije u Srbiju doprinijeće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti”, rekao je Popović.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!