SRD Smuđ Lukavac: Poslije incidenta samo smo jači, radimo na uspostavljanju radarske...

SRD Smuđ Lukavac: Poslije incidenta samo smo jači, radimo na uspostavljanju radarske kontrole na Modracu

Objavio: -

Nakon nemilih događaja koji su se desili  na jezeru Modrac u proteklih nekoliko mjeseci, SRD Smuđ Lukavac radi sve što je u njihovoj moći kako bi unaprijedili stanje u jezeru Modrac.

Podsjećamo, takozvane ribokradice ili u narodu poznatiji kao mrežaroši zapalili su jedan čamac, dok je metalni čamac odvučen i potopljen na sredini jezera, čime su napravili štetu od oko 6.500 KM Sportskom ribolovnom društvu Smuđ Lukavac, i na taj način pokušali spriječiti robočuvare u obavljanju svog posla.

“Iz tog svega smo izašli puno jači i razmišljamo o uspostavljanju neke radarske kontrole na jezeru Modrac. Trenutno se raspitujemo o radarskom sistemu koji koristi hrvatska granična policija, tako da ćemo u neko dogledno vrijeme staviti jezero Modrac u potpunu kontrolu” – kazao je Alen Nuhić, predsjednik SRD „SMUĐ“ Lukavac .

U međuvremenu dok se ne uspostavi potpuna kontrola na jezeru Modrac, volonterski tim i profesionalna ribočuvarska služba sportsko ribolovnog društva Smuđa danonoćno su na Jezeru.

“Tako da mi sad imamo 24.-satnu pokrivenost Jezera, s tim da gubimo ljudske i finansijske resurse, tako da supostavljanjem radarskog sistema na jezeru Modrac, mislimo da bi dosta lakše i uspješnije obavljali taj posao. Također bi pozvao sve ribare koji posjećuju Modrac da skupe smeće i da ostave vreće sa smećem na obali, a naša volonterska služba će to pokupiti i odnijeti na određenu lokaciju” – istakao je Nuhić.

I opština Lukavac, pored Udruženja sportskih ribolovaca Smuđ postala je zainteresovana za rad na očuvanju Jezera i svih resursa koje jezero pruža. Osim bogate flore i faune, jezero ima potencijala i za razvoj turizma, sportsko rekreacionog ribolova, ali može postati i savršeno mjesto za izletišta.

“Ja ću uzeti za primjer Dunav, koji je u nekim dijelovima Novog Sada i Beograda izuzetno prljav i koristi se za kupanje. Jezero Modradc nije voda koja je previše zagađena i koja nije dobra za kupanje” – dodao je Nuhić.

Turistička ponuda jezera Modrac promoviše se i kroz razna međunarodna takmičenja, koja osim ribolovaca iz cijele BiH, posjećuju i ribolovci iz regiona.


“Prošle sedmice organizovano je takmičenje u pecanju ribe na plovak, gdje smo imali goste iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije iz BiH. Bilo je 60 takmičara, svi su otišli zadovoljni sa jezera Modrac” – kazao je Nuhić.

 

Udružinsko takmičenje u pecanju na plovak bit će održano u nedjelju sa početkom u 9 sati na betoniranom dijelu plaže u mjesnoj zajednici Prokosovići.