Srebrenica – jučer, danas, sutra…/FOTO/

Srebrenica – jučer, danas, sutra…/FOTO/

Objavio: -

Tužna kolona od blizu 7000 učesnika „Marša mira Nezuk –  Potočari 2016“ koji su u petak krenuli na trodnevni put u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine, prešli više od 100 kilometara da bi pronašli spas na slobodnoj teritoriji u kasnim posljepotnevnim satima jučer je stiglo u Potočare. Tu su sa porodicama i prisutnim u Potočarima, iz Fabrike akumulatora iznijeli tabute 127 srebreničkih žrtava, koje će biti ukopane na današnjoj dženazi. Od 127 žrtava koje će biti ukopane danas nema niti jedne žene. Na dženazi se očekuje prisustvo oko 20.000 ljudi.

Danas je zabranjeno kretanje teretnih vozila preko 3,5 tone na putevima koji iz pravca Sarajeva, Tuzle i Zvornika vode prema Srebrenici (Sarajevo-Kladanj-Vlasenica-Zvornik, Tuzla-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kalesija-Zvornik, Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Srebrenica i Milići-Zeleni Jadar-Srebrenica), povodom ukopa žrtava genocida u Srebrenici.

Također, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH, kao i na putnim pravcima: Zvornik-Vlasenica, Memići-Karakaj, Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Srebrenica i Milići Zeleni Jadar-Srebrenica.

Pojačan je promet vozila i autobusa na svim putevima prema Srebrenici, pa se apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

U slučaju da nekom od vozača bude potrebna pomoć BIHAMK-a može pozvati broj telefona 1282. Dežurne ekipe se nalaze u Kladnju, Milićima i Srebrenici.

U obezbijeđenju današnje dženaze i prijevoza za sve koji su željeli prisustvovati angažovani su i službenici Ministarstva TK.