Srebreničani na putu prema Vukovaru odali počast žrtvama s Tuzlanske kapije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Učesnici Marša mira koji su jučer iz Srebrenice krenuli prema Vukovaru kako bi odali poštovanje tamošnjim žrtvama agresije, danas su se zaustavili na Tuzlanskoj kapiji gdje je 1995. godine ubijena 71 osoba, a njih više od dvije stotine ranjeno.

 

Predsjednik Odbora Marša mira Srebrenica – Vukovar Zulfo Salihović navodi da su pješke krenuli prema Vukovaru s namjerom da u taj grad stignu 18. novembra i učestvuju na obilježavaju 28. godišnjice sjećanja na žrtve Vukovara.

 

– Želimo svim žrtvama odati poštovanje, kao i žrtvama genocida Srebrenice te svim nevino stradalim – istaknuo je on.

 

Podsjetio je da i Vukovarci svake godine dolaze u Srebrenicu.

 

– I naš put prema Vukovaru je naša moralna obaveza da odamo počast svim stradalim Vukovarcima. Oni učestvuju u svim našim aktivnostima, a posebno u Maršu mira prema Srebrenici, ali i organiziraju sjećanje na 11. juli u raznim gradovima Republike Hrvatske – podsjetio je Salihović.

 

Zulfo Salihović je tokom jula 1995. godine bježao iz Srebrenice te 32 dana prolazio i preživio marš smrti, kako su tada zvali taj pohod.

 

– Sve naše mlađe generacije moraju znati šta se dogodilo i da se takvo zlo kakvo su doživjeli Srebrenica i Vukovar nikome ne dogodi. Mi i dalje tražimo odgovornost počinilaca ratnih zločina, ali i odgovornost institucija koje su zadužene da ih procesuiraju. Srebrenica nikome nije bila opomena – podvukao je Salihović.

 

On je mišljenja da smo svjedoci kako politička, globalna situacija sve diktira u ljudskim životima te je tako bilo i sa Srebrenicom.

 

– Trenutna dešavanja su u rukama svjetskih moćnika koji radi ličnih ili nekih drugih interesa započinju ratove. Ljudska pohlepa tih moćnika došla je do izvjesne granice i mi obični smrtnici ne možemo drugačije uticati na to osim da upozoravamo na takvo zlo – zaključio je Salihović.

Izvor: RTV Slon/FENA/