Sredstva od akciza na cigarete usmjeriti u zdravstvo

Sredstva od akciza na cigarete usmjeriti u zdravstvo

Objavio: -

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izrazio je zadovoljstvo što su delegati Doma naroda Parlamenta FBiH inicirali održavanje tematske sjednice o stanju u zdravstvenom sektoru.

”Nadam se da će Dom naroda donijeti kvalitetne zaključke koji bi nam pomogli da dođemo do pomaka u zdravstvenom sektoru”, zjavio je ministar Mandić.

Po njegovim riječima, sektor zdravstva je dugo vremena zanemarivan te su trenutno veliki dugovi zdravstvenih ustanova u Federaciji, kao i dugovi prema dobavljačima. Iz tog razloga naglašava da se na osnovu prijedloga delegata mora doći do rješenja te ih predočiti u zakonske prijedloge.

”Inače smo veoma blizu izrade teksta zakona o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH. Želim da svi građani imaju pravo na zdravstvenu uslugu, da BiH ne napuštaju kadrovi, te da imaju pristojna primanja”, istakao je Mandić.

Ocijenio je da veoma teško ide proces uvođenja akciza da bi se pomoglo zdravstvu.

”Nije mi jasno da se dio sredstava od akciza na kutiju cigareta izdvaja za autoput, a za zdravstvo ništa. Zato se nikada neću prestati boriti da i taj vid finansiranja za zdravstvo osiguramo”, potvrdio je on.

Građanima je poručio da će  ovo ministarstvo učiniti sve da se obim zdravstvenih usluga ne smanjuje. Smatra da je potrebno regulirati područje marketinškog oglašavanja lijekova, jer se ”reklamiraju svakakvi pripravci koji nisu lijekovi”.

”O tome bi Agencija za lijekove BiH trebala povesti više računa, kao i o sadržaju lijekova, aktivnoj supstanci te roku trajanja”, zaključio je Mandić.

U razgovoru za Fenu najavio je da bi do kraja godine trebalo doći do smanjenja cijena lijekova.

”Cijene lijekova na Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja su prošle godine u Federaciji snižene do deset posto. Do određenih smanjenja cijena trebalo bi doći i  u ovoj godini, pri čemu moramo voditi računa i o zaštiti domaćih proizvođača”, rekao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Izvor: RTV Slon/Fena