27 C
Tuzla
18.07.2024.

SSS BiH: Zakon o minimalnoj plati je vitalni nacionalni interes radnika u FBiH

Konvencije Međunarodne organizacije rada koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina su sastavni dio našeg zakonodavstva i imaju supremaciju nad domaćim zakonima. S tim u vezi, ne postoje nikakve zakonske ili bilo koje druge prepreke za zakonsko regulisanje minimalne plate u Federaciji BiH. Naime, Konvencija MOR broj 131. o minimalnim platama u članu 2. jasno precizira da minimalne plate imaju zakonsku snagu.

S obzirom da naša Vlada tvrdi kako je za evropske integracije i da radno zakonodavstvo mora biti usklađeno sa standardima EU, onda trebaju biti svjesni činjenice da u ovom trenutku  20 od 27 država članica EU ima  Zakon o minimalnoj plati. Pokušaji Bektića i ostalih sindikalista koji su pristali na ponižavajuću platu od 543 KM da opravdaju svoj potez predstavlja dodatni dokaz za koga ustvari on radi i koga predstavlja.

Svjesni smo da premijer ne želi licitirati iznosom minimalne plate jer je ono što on prima na mjesečnom nivou višestruko više od bilo kojeg iznosa minimalne plate. Naravno da je njemu svejedno da li je to 500 ili 1.000 KM. No, onima koji primaju minimalnu platu i koji se iz mjeseca u mjesec bore da prehrane svoje porodice je svaka KM kao kuća velika.

Vjerujemo da će zastupnici Federalnog parlamenta ostati imuni na ove pokušaje i da će u najkraćem roku izglasati Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM, a za šta se Savez samostalnih sindikata BiH bori i zalaže posljednjih nekoliko godina. Inflacija koja je zahvatila i našu zemlju, svakodnevna poskupljenja i sve lošiji ekonomski i finansijski položaj radnika i radnica najbolji su pokazatelj neophodnosti usvajanja pomenutog zakona.

Takođe, Savez samostalnih sindikata BiH se jasno zalaže za smanjenje poreskog opterećenja plata i to daleko većeg nego je predviđeno u prijedlogu Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, jer za to postoji prostor, ali na način da se ostvarene uštede usmjere u primanja radnika, a ne džepove poslodavaca. Bez jasne zakonske obaveze to se neće desiti, navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

Vezane vijesti

TUZLA