Šta donosi novi statut Mostara: Izjednačena vrijednost glasa

Mostar, BiH - 17. juni 2020:Okončan je kratki sastanak delegacija Evropske unije, ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa šefovima HDZ-a BiH i SDA, koji je rezultirao sporazumom o izbornom modelu za Grad Mostar. Potpisali su ga stranački lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA, Slaven Zeljko i Salem Marić. ( Zeljko Milicevic - Anadolu Agency )
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar Slaven Zeljko rekao je da je potpisani sporazum o Mostaru početak otklanjanja diskriminacije u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Građani Mostara uskoro bi trebali glasati na lokalnim izborima, kao i građani ostalih gradova i općina u Bosni i Hercegovini, nakon što su danas predsjednici stranaka HDZBiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali sporazum o izborima u Mostaru.

“Grad konačno uskoro može početi funkcionirati kao normalna jedinica lokalne samouprave. Došli smo do kompromisnog rješenja. On je preslika starog Statuta, sa šest gradskih područja, šest listi i jednom zajedničkom gradskom listom. Razlika je što je u novom izjednačena vrijednost glasa svih birača. To je, ustvari, tzv. model B iz pregovora iz 2018. godine”, rekao je Zeljko, prenosi Anadolija.

Njegov kolega iz SDA Salem Marić podsjetio je da su se predstavnici međunarodne zajednice obavezali pratiti provođenje sporazuma te da je za SDA važna i buduća mjesna samouprava koja je dogovorena.

‘Statut garantuje jednakost’

“Riješena su ključna pitanja. Nadam se da će prijedlog proći i u Parlamentu Bosne i Hercegovine. On je uglavnom baziran na starim prijedlozima. Ovaj Statut garantuje jednakost. Također, kada govorimo o budućim nadležnostima predsjedavajućeg Gradskog vijeća, mogu reći da nije istinita špekulacija o navodnih dva miliona maraka. U njemu se ne spominje nikakav iznos”, rekao je Marić.

Prijedlog će se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine naći u sljedećih 15 dana.

Današnji kratki sastanak delegacija Evropske unije, ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa šefovima HDZBiH i SDA rezultirao je sporazumom o izbornom modelu za Grad Mostar.

Potpisali su ga stranački čelnici Dragan Čović i Bakir Izetbegović te predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA Slaven Zeljko i Salem Marić.

Čović je u izjavi za medije zahvalio svim učesnicima u pregovorima, prije svega, predsjednicima gradskih organizacija HDZ-a i SDA, dodajući da je stvoren ambijent za izbor 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.