20 C
Tuzla
04.07.2022.

Šta nadležni poduzimaju kada stigne dojava o bombi u školi?

Prije dva dana u Kantonu Sarajevo, nekoliko škola dobilo je prijave o postavljenim bombama. Radilo se o lažnim dojavama, no ova informacija uznemirila je građane, roditelje, nastavnike ali i ostale, ne samo u tom kantonu, nego i u ostatku Federacije BiH i države.

Nadležni organi, na neki su način očekivali tokom jučerašnje provedbe eksterne mature u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, lažne dojave o postavljenim bombama. Navodi to ministar obrazovanja, izražavajući zabrinutost za sigurnost učenika i nastavnika. Na svu sreću, dojava, pa ni same opasnosti, nije bilo.

”Institucije Tuzlanskog kantona koje su nadležne za ovu oblast su mnogo učinile da spriječe da se ovo kod nas desi. Također je smanjen broj dojava bombi na području TK. Međutim, isključiti ono što se desilo u KS,  da se desi u TK, nažalost ne možemo”, ističe Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Prema podacima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, u posljednje vrijeme nije bilo prijava o postavljenim bombama, odnosno činjenju krivičnog djela zloupotreba znaka za pomoć i opasnost, što je propisano Krivičnom zakonom FBiH.

”U posljednje vrijeme Uprava policije nije evidentirala takve prijave, a u aprilu ove godine, službenici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla su rasvijetlili jedno krivično djelo i protiv osumnjičenog nadležnom kantonalnom tužilaštvu podnijeli adekvatan izvještaj”, kaže Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Dojave o bombama u školama u Kantonu Sarajevo su bile putem elektronske pošte. U resornom ministarstvu tvrde da obrazovne institucije u Tuzlanskom kantonu, odnosno njihovi predstavnici, redovno vrše provjeru e-maila.

”Generalno, naši ljudi su ažurni, koji to u školama pregledaju, prije svega direktori i ne sumnjam da će adekvatno reagovati s ciljem zaštite učenika i zaposlenih”, navodi ministar obrazovanja i nauke TK.

Glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK naglašava da odmah po samoj prijavi službenici Uprave policije poduzimaju sve potrebne mjere i aktivnosti u cilju zaštite osoba.

”Ide kontradiverzioni pregled objekta, nakon toga ide istraga ukoliko se radi o lažnoj dojavi odnosno o krivičnom djelu zloupotreba znaka za pomoć i opasnost”, navodi Kapidžić.

Nadležni se nadaju da ovakvih prijava neće ni biti, i da će učenici i nastavnici biti uvijek sigurni u školskim objektima.

POSLJEDNJE DODANO