Šta su morbile ili ospice, kako se prenose, kako se liječe…?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Danas je u Sarajevu od posljedica morbila preminula sedmomjesečna beba. Za one koje ne znaju šta su morbile ili ospice, donosimo odgovore na to, ali i na druga pitanja, kako se prenose ospice i kako se liječe. Odgovore na ova i slična pitanja dali su u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Šta su morbile ili ospice?

Ospice su akutna virusna bolest koja se vrlo lako širi. Komplikacije uključuju proljev, zapaljenje uha, zapaljenje pluća, upalu mozga i smrt, navodi se na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ko može oboljeti od ospica?

Svako, bez obzira na dob, ko nije prebolio ospice ili nije cijepljen, može oboljeti. Većina slučajeva se pojavljuje kod djece predškolske dobi i mladih koji nisu cijepljeni protiv ospica.                                           

Kako se prenose ospice?

Ospice se prenose zrakom kapljicama iz nosa, grla i usta zaražene osobe koja kašlje, kiše ili pri govoru.

Koliko se brzo mogu pojaviti simptomi kod zaražene osobe?

Povišena temperatura obično počne 7-18 dana nakon zaraze, a 14 dana nakon zaraze pojavi se osip.

Koji su simptomi ospica?

Ospice uzrokuju visoku temperaturu, kašalj, curenje iz nosa, suzne oči i crveni osip koji se sa lica širi na cijelo tijelo. Simptomi mogu trajati jednu do dvije sedmice.

Koliko dugo zaražena osoba može prenositi virus ospica?

Zaražena osoba može  prenositi ospice 4 dana prije do 4 dana nakon pojave osipa.

Šta treba uraditi ako sumnjate da ste Vi/Vaše dijete dobili ospice?

Poželjno je prethodno kontaktirati ljekara i opisati mu simptome i mogući način izlaganja bolesti radi eventualnog zakazivanja posjete (bez izlaganja drugih pacijenata).

Može li se nakon preboljelih ospica ponovo oboljeti?

Ne. Preboljele ospice ostavljaju trajni imunitet.

Kako se ospice liječe?

Ne postoji neko specifično liječenje. Terapija je simptomatska.

Kako se mogu zaštiti osobe iz okoline oboljelog od ospica?

Cijepljenje pruža zaštitu i može spriječiti pojavu bolesti ako se dobije cjepivo unutar 72 sata od izlaganja bolesti. Imunoglobulin (IG)  može također spriječiti ili izmijeniti/olakšati tok bolesti, ako se primi unutar 6 dana od izlaganja.

Kako se ospice mogu spriječiti?

Cijepljenjem svih osoba koje nisu preboljele ospice, odnosno nisu primile dvije doze cjepiva protiv ospica. Posebno je važno da djeca  prime dvije doze MMR prije polaska u školu (do 14 godine ih treba nadoknaditi).

Jesu li moguće reakcije na cjepivo protiv ospica?

Neželjene postvakcinalne reakcije obično su blage i uključuju visoku temperaturu i kratkotrajan osip koji se javi 5-12 dana nakon cijepljenja. Rijetko (1 slučaj na milion doza)  je moguća ozbiljnija reakcija na MMR  (encefalitis). Djeca alergična na jaja mogu primiti cjepivo MMR bez prethodnog rutinskog testa ili praćenja posebnih protokola.