Šta su prioriteti nove Vlade TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon više od devet mjeseci od općih izbora u našoj zemlji, Tuzlanski kanton dobio je novu izvršnu vlast na čelu sa premijerom Denijalom Tulumovićem iz Stranke demokratske akcije. U svom ekspozeu prije izglasavanja nove Vlade, Tulumović je kazao da će ovu vlast odlikovati timski rad. Prioriteti će, između ostalog, biti zaustavljanje odliva mladih ljudi, zapošljavanje, ravnomjeran razvoj kantona, depolitizacija obrazovanja, razvoj poljoprivrede, te razvoj sporta.

”Čvrsto mogu obećati da ćemo na tome raditi maksimalno, istrajno, dugoročno i nadam se da će i pozicija i opozicija konstruktivno učestvovati s nama u dešavanjima za dobrobit svih građana TK”, kaže Denijal Tulumović, premijer TK.

Uz Tulumovića, u novoj Vladi su i četiri ministra iz reda SDA. To su Suad Mustajbašić ministar finansija, Elvir Harčinović, ministar pravosuđa i uprave, Fahreta Brašnjić ministrica obrazovanja i nauke, te Srđan Mićanović ministar kulture, sporta i mladih, koji je u ranijem periodu bio ministar industrije, energetike i rudarstva. Kaže da ga očekuje važan posao u novom ministarstvu, a poseban fokus će biti na mladima.

”Moja intencija je da pitam mlade ljude šta oni predlažu, da u što kraćem periodu napravimo neki rezultat, iskorak sa sadašnjeg stanja”, ističe Srđan Mićanović, ministar kulture, sporta i mladih TK.

U ministarske fotelje sjeli su i članovi Saveza za bolju budućnost, Edin Buševac koji će voditi resor trgovine, turizma i saobraćaja te Elvir Rožnjaković ministar prostornog uređenja i zašite okolice. Demokratsku frontu predstavljaju ministrica zdravstva Dajana Čolić i ministar za boračka pitanja Elvir Mujkanović. Stranka za Bosnu i Hercegovinu također ima dva ministra. Asmir Hasić je ministar privrede a Admir Hrustanović ministar za rad, socijalnu politiku i povratak. Ministar unutrašnjih poslova je Sulejman Brkić a ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mustafa Šakić, članovi Socijaldemokratske partije. Članovi pozicije mišljenja su da je moguće realizovati planove nove Vlade, koji su izneseni kroz ekspoze premijera, dok su u opoziciji suprotnog mišljenja.

”Mi smo na tom putu za poboljšanje uslova života na području TK u svim segmentima. To će biti jedan kontinuiran proces, ne samo ove, nego i budućih Vlada. Ne može jedna Vlada, niti je mogla ikad da riješi sve probleme koji se mogu desiti”, navodi Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK

Poslanik opozicione PDA u Skupštini TK Senad Alić kaže da mu je zapralo uši u ekspozeu premijera, da tu nema konkretnih stvari.

”Sve su to obećavajuće stvari, sagledaćemo, pokušaćemo, tražićemo. Pogotovo kada su u pitanju više institucije vlasti sa kojima TK od osnivanja do danas nema korektnu i dobru saradnju”, kaže Alić.

Novi ministri već od ponedjeljka će biti na svojim radnim mjestima kada će preuzeti resore koje su zadužili. Treba reći i to da je novi premijer podnio ostavku na mjesto federalnog poslanika, jer su te dvije funkcije u sukobu interesa.