Šta znamo o Korona virusu, ima li razloga za paniku?

GUAGZHOU, CHINA - JANUARY 22: Citizens wear masks to defend against new viruses on January 22,2020 in Guangzhou, China.The 2019 new coronavirus, known as "2019-nCoV", was discovered in Wuhan virus pneumonia cases in 2019, and the virus was transmitted from person to person. Currently, confirmed cases have been received in various parts of the world. ( Stringer - Anadolu Agency )
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od izbijanja korona virusa, koji je započeo u Wuhanu, najmnogoljudnijem gradu u središnjoj Kini, do sada je umrlo 80 osoba, a zaraženo je više od 2700. S cljem da pokušaju spriječiti širenje virusa vlasti u Kini zaustavile su sve vozove i letove iz i do Wuhana, a grad je u potunosti blokiran. Iako se o samom virusu još uvijek ne zna mnogo, kineski zvaničnici saopštili su da je korona virus prenosiv i u periodu inkubacije, odnosno prije trenutka nastupanja simptoma, zbog čega je teže zaustaviti njegovo širenje.

„Bolest poslije inkubacije, za koju se pretpostavlja da traje do 14 dana se ispoljava u vidu povišene temperature, kašlja. Može se razviti i proljev, otežano disanje, a kod težih slučajeva koje možemo sresti kod starijih osoba i osoba koje su u komorbiditetu, odnosno boluju već od nekih hroničnih bolesti je opasnija“, izjavio je dr. Blaško Topalević, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK.

Iako naša zemlja spada u red zemalja sa malim rizikom za oboljevanje od ovog virusa, vijest o kineskim turistima iz Wuhana, grada koji se smatra epicentrom koron avirusa, koji su doputovali u Bosnu i Hercegovinu privukla je veliku pažnju domaće javnosti. Stručnjaci navode da nema razloga za brigu jer su turisti pregledani prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije.

„Ovo je novonastala situacija i mi naravno smo u pojačanom oprezu. Međutim, turisti su pregledani na nekoliko destinacija, utvrđeno je da su zdravi, da nemaju nikakvu febrilnu bolest, tako da razloga za dizanjem tenzija, dizanjem nekog nepotrebnog straha zaista nema“, kazala je dr Aida Pitić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo.  

Da razloga za paniku nema potvrdio je i Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva koji je kazao da BiH ima stalni kontakt sa međunarodnim orgnizacijama kao i Italijom i Hrvatskom u kojima je ista grupa turista već boravila.

„Mi vjerujemo u naš zdravstveni sistem. Uostalom evo to vam pokazuje da smo mi blagovremeno znali i kad dolaze ljudi i kad ulaze i na koji granični prelaz i iskontaktirali sve. Drugo, Ministarstvo civilnih poslova je u stalnom kontaktu sa nama, imaju svoje predstavnike za mešunarodnu zdravstvenu regulativu i mi tu imamo izuzetno dobru koordinaciju“, kazao je Čerkez.  

Kao i kod drugih respiratornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem stanovnšitvu se preporučuju pojačane mjere lične higijene, redovno pranje ruku, izbjegavanje kontakta sa osobama koje pokazuju simptome respiratonih bolesti, te  izbjegavati masovna okupljanja. Putnici u bi trebali izbjegavati kontakt s ljudima koji pokazuju simptome slične upali pluća ili prehladi, poput kašlja i curenja nosa.