Stacioniranim radarima do smanjenja broja saobraćajnih nesreća u TK

Stacioniranim radarima do smanjenja broja saobraćajnih nesreća u TK

Objavio: -

Podaci o stanju saobraćaja na području TK alarmantni su. Sve je veći broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima a kao glavni razlog takvom stanju navodi se  prekoračenje brzine i nepoštivanje saobraćajnih znakova tokom vožnje. Zbog toga je MUP TK krenuo s realizacijom projekta ‘Uspostava sistema fiksnih radara’ na području Tuzlanskog kantona. Predviđeno je da na najkritičnijim putevima u TK bude postavljeno osam stacioniranih radara i osam pokretnih kućišta na 17 lokacija. Radari bi u funkciju trebali biti stavljeni krajem avgusta.

„ Vlada i Skupština TK izdvojili su u ovoj godini milion i 900 hiljada KM za postavljanje osam stacionarnih radara odnosno 16 kutija na području TK i mislim da će i ti radari donijeti na neki način preventivne i represivne mjere da imamo bolje stanje kada je u pitanju saobraćaj TK.“, ističe Husein Topčagić ministar unutrašnjih poslova TK.

Fiksni radari funkcionišu po principu kamere koja reaguje kada vozač prođe kroz crveno, kada se nepropisno prestrojava ili kada vozi brže od dozvoljenog. Zbog toga je ministar  mišljenja da će to u velikoj mjeri doprinjeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća te napominje da će pripadnici MUP-a TK učiniti sve kako bi se broj povrijeđenih i smrtno stradalih na cestama TK smanjio, iako to nije samo problem polcije nego kompletne društvene zajednice.

„ Problemi u saobraćaju nisu samo problemi Minsitrastva unutrašnjih poslova nego i problemi drugih institucija, stanje cesti, stanje vozila, način na koji se polažu vozački ispiti, sve to doprinosi da imamo jako puno saobraćajnih nezgoda na području TK.“, dodaje Topčagić.

U prilog tome govori podatak da se  samo u protekla protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona dogodilo osam saobraćajnih nesreća  u kojima su, pored pričinjene materijalne štete na vozilima, dvije osobe zadobila lakše tjelesne povrede, dok je jedan oosba zadobilo povrede o čijem stepenu se ljekari nisu izjasnili.