Stanje na putevima: Saobraćaj se odvija po mokrom ili vlažnom kolovozu

Foto: Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na putevima u našoj zemlji saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a zbog poledice na kolovozu upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima centralne i istočne Bosne. Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Bosne, Lašve, Neretve, Save i Drine.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Posebnu pažnju vozači trebaju posvetiti pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

(RTV Slon/BIHAMK)