Stanje na putevima: Vozite oprezno, poledica na putevima širom BiH

Stanje na putevima: Vozite oprezno, poledica na putevima širom BiH

Objavio: -
Foto: Arhiva

Zbog protesta građana i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki Brod.

Tuzlanske ceste su prekrivene snijegom, koji se zaledio zbog ledene kiše koja je padala tokom noći.

Na dionicama preko prevoja mjestimično ima ugaženog snijega, a dodatne probleme jutros stvara i smanjena vidljivost zbog magle. Zbog magle izdvajaju se magistralni putevi Konjic-Drežnica i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, kao i šire područje Livna, Kupresa i Tomislavgrada, te putevi prema graničnim prijelazima Prisika, Kamensko i Ivanica.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Vozačima se savjetuje da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima preko 7,5 tona na graničnim prelazimaIzačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.