Stanje privrede na području TK je zadovoljavajuće i ohrabrujuće

Stanje privrede na području TK je zadovoljavajuće i ohrabrujuće

Objavio: -

Na nedavno održanoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojen je Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016. – 2020. godina za prvu polovinu 2016.godine. Integrisavši Strategiju razvoja TK u plan rada Vlade TK za 2016. godinu kantonalna vlada je učinila veliki iskorak, izjavio je ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić.

Podsjetio je da ova Strategija ima pet strateških ciljeva kroz koje je, kako ističe, obuhvaćeno sve od ekonomskog razvoja, privrednog, infrastrukturnog razvoja, obrazovanja i poljoprivrede, koji su postavljeni kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj TK i kako bi privreda ovog kantona bila konkurentna na svjetskom tržištu.

Za implementaciju Strategije za period 2016. godine predviđen je iznos od 54 miliona KM. U prvih šest mjeseci najviše radilo na infrastrukturnim projektima, u vidu putnih komunikacija, zatim kapitalne investicije na Međunarodnom aerodromu Tuzla i pojektima vodosnabdijevanja.

„Svakako da ćemo nastojati da i u narednom periodu akcenat bude na osnaživanju infrastrukture, jer snažna infrastruktura doprinosi i ekonomskom jačanju i razvoju privrede na području TK, a privreda je osnova svega,“ kazao je  Hodžić.

Prema njegovim riječima, stanje u privredi na području TK je zadovoljavajuće i ohrabrujuće. Uzevši u obzir zvanične podatke za prvi kvartal 2016. godine, jasno se vidi da je pokrivenost uvoza izvozom sa područja TK dostigla 98 posto, a da je nivo proizvodnje i raznovrsnost proizvodnje, Tuzlanskom kantonu daje komparativnu prednost i stavlja ga na 1. mjesto u Federaciji BiH. Također, Hodžić smatra da je na području TK nedovoljno iskorišten segment turizma, te da Tuzlanski kanton treba da na jedan sistemski način pristupi boljem iskorištenju svih prirodnih resursa i potencijala.

Ministar Hodžić smatra, da razvoju privede najmnogoljudnijeg kantona doprinose i najavjeni projekti u energetskom sektoru i ističe da TK raspolaže sa više od 3.600 malih i srednjih preduzeća, te da na području TK trenutno egzistira 11.127 obrtnika, što je četvrtina obrtnika u FBiH.

Raznovrsnost i strateška opredijeljenost da proizvodnja koja se realizuje  na području TK svoje tržište nalazi na svjetskom i tržištu EU pokazatelj je da je u pitanju zdravi segment privrede, zaključuje Hodžić.

Izvor: RTV Slon/Fena