/VIDEO/ Star više od osam decenija: Ponovo zablistao Kur-salon u Banji Koviljači

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Banjska dvorana Kur-salon u okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača zasjala je novim sjajem. Baš pred sami kraj 2018. godine otvoren je rekontruisani Kur-salon, kojeg je prije osam i po decenija sagradio Aleksadar Karađorđević.

Zdanje koje je donedavno bilo gotovo na rubu propasti poslije upravo završene potpune obnove blista kao novo, izgleda nikad bolje i već je primilio veliki broj gostiju kao što je to bilo većim dijelom prošlog vijeka.

Zahvaljujući odluci države Srbije da ovaj objekat najprije preda na korištenje renomiranoj ustanovi Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, a onda i da finansira kompletnu sanaciju, od temelja do krova, Kur-salon je ponovo ne samo simbol ”kraljevske banje”, nego i jedna od najljepših dvorana u Srbiji.

Ostao je netaknut nekadašnji izgled, pošto je sve rađeno pod nadzorom i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. Ambijent zgrade nije promijenjen, ali ona sada ima svu neophodnu modernu opremu, video-nadzor, novu klimatizaciju, podno grijanje i protivpožarni sistem, tako da ispunjava potrebne standarde. Zdanje bi već sutra moglo da primi goste, ali će se čekati do zvaničnog otvaranja, a ovdje je svečano dočekana Nova 2019. godina.

U proljeće 2018. godine krenulo se u kompletnu obnovu, a za kompleksne i obimne radove država je izdvojila oko 200 miliona dinara.

Poznatu banjsku dvoranu sagradio je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević između 1928. i 1932. godine i bila je simbol “kraljevske banje”. Ima skoro 1.600 kvadratnih metara, a od 1989. je pod zaštitom kao spomenik kulture. Pod svodom Kur-salona bila je prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Jugoslavije, redovni gosti bili su Žanka Stokić i Branislav Nušić. Ovdje je pjevala Sofka, kraljica sevdaha, tada najtiražnija pjevačica Evrope, a kralj Petar Drugi Karađorđević je poslije aprilskog bombardovanja u njemu proglasio opštu mobilizaciju.

Pogledajte kako je Kur-salon izgledao prije i poslije renoviranja.