3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

State Department: Puna podrška visokom predstavniku i produžetku mandata misije EUFOR-a

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju jednoglasno ponovno odobrenje mandata EUFOR-a ALTHEA u Bosni i Hercegovini od strane Vijeća sigurnosti UN-a, saopćio je State Department.

– Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, EUFOR-ova operacija ALTHEA ostaje ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo EU na kontinuiranom doprinosu i vodstvu EUFOR-a ALTHEA – rečeno je u saopćenju.

– Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom općih izbora 2. oktobra i pozivaju novoizabrane čelnike da što prije formiraju vlade na državnim i entitetskim nivoima. Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, borbi protiv korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve grđane – dodao je u saopćenju State Departmenta.

Dodaju da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta da izvršava sve potrebne ovlasti, uključujući bonske ovlasti, sve dok Agenda 5+2 ne bude završena i BiH nepovratno bude na putu ka evropskim integracijama.

– U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da riješi dugogodišnje probleme podjele vlasti i suprotstavi se svim antidejtonskim djelima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku – zaključuju se u saopćenju koje je objavio State Department, prenosi Fena.

POSLJEDNJE DODANO