Štefanek: Nova delegacija BiH u PS Vijeća Evrope mora se suočiti s izazovima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon okončanja procesa formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje se izbor novih članova Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Novi članovi će se, kazao je u razgovoru šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefánek, morati suočiti s brojnim izazovima, kao što je kriza koja se odnosi na neučešće delegacije Ruske Federacije, a i “moguća izmjena Poslovnika trebat će biti riješena”.

”Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) ima veoma tešku i važnu godinu ispred sebe. Naglasak će biti na sjednici u junu, kada će PSVE izabrati novog generalnog sekretara Vijeća Evrope za narednih pet godina”, rekao je Štefánek.

Vijeće Evrope u ovoj godini nastavlja projekat Škole političkih studija (SPS) BiH, koju će pohađati trideset mladih. Oni će, po riječima Štefáneka, moći sudjelovati na Svjetskom forumu za demokratiju u Strasbourgu u novembru 2019. godine.

”Škola će im pružiti kvalitetnu obuku kako bi se pojavili novi demokratski lideri i povećavalo njihovo razumijevanje demokratskih vrijednosti, a čime bi se osnažili da vode promjenu prema istinskom demokratskom upravljanju u BiH. SPS je velika vrijednost, iskustvo i vrlo dobra referenca za mlade ljude. Ako pogledate listu alumnista naći ćete imena mnogih uspješnih bh. političara”, navodi Štefánek.

Zahvaljujući Vijeću Evrope okončan je projekt čiji je cilj bio reintegracija nasilnih i ekstremnih zatvorenika u Bosni i Hercegovini.

Govoreći koliko je BiH potrebno za uspješnu reintegraciju zatvorenika u društvo, Štefanek napominje da radikalizam i nasilni ekstremizam ne poznaju granice i da je to uvijek regionalni i međunarodni problem.

Međunarodna zajednica u BiH je ubrzala donatorske programe usmjerene na deradikalizaciju i reintegraciju. Završen je jedan pilot-program vezan za potporu reintegraciji nasilnih i ekstremističkih zatvorenika u BiH koji je financirala britanska vlada u martu 2018. godine.

”Upravo prošlog mjeseca pokrenuli smo novi 24-mjesečni projekat koji zajednički podržavaju britanska vlada i Ured USAID-a u BiH, a koji predstavlja nastavak projekta koji financira britanska vlada od 2018. godine. Projekat će se provoditi u bliskoj saradnji s partnerima iz ministarstava pravde BiH, Federacije i Republike Srpske i njihovih partnera iz državnih i entitetskih agencija za provedbu zakona, službi socijalne skrbi, kao i organizacija civilnog društva i drugih relevantnih aktera. Ne radi se samo o reintegraciji, nego je vrlo važan i preventivni aspekt. Sprečavanje radikalizacije u zatvorima i dalje predstavlja značajan izazov u mnogim zemljama. Na temelju naučenih lekcija naših lokalnih partnera i najbolje prakse EU, također ćemo se usredotočiti na programe prevencije u zatvorima”, istakao je Štefánek.

(RTV Slon/Fena)