22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

Stigla jesen: Kakvo nas vrijeme očekuje?

 

Iako je u posljednjih nekoliko dana, ako je sudeći po temperaturama i padavinama jesen već odavno tu, ipak kalendarski ovo godišnje doba tek je nastupilo. Kada je riječ ovom godišnjem dobu prema najavama meteorologa, očekuje nas topla ali kišovita jesen..

“Jesen koja je pred nama bit će toplija u odnosu na prosječne temperature na koje smo navikli da imamo u toku ove sezone, a u pogledu padavinskog režima, one će biti nešto manje u odnosu na one uobičajene količine padavine na koje smo navikli u toku ovog godišnjeg doba” rekao je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U petak i subotu u Bosni i Hercegovini preovladavat će sunčano i toplije vrijeme, a naredne sedmice nas očekuje promjena vremena, naročito kada je riječ o padavinskom režimu. Temperature će biti u blagom  porastu, sa najvišom dnevnom temperaturom do 25 stepeni u pojedinim područjima.

„U narednoj sedmici, zbog južnog vjetra možemo očekivati i porast temperatura, gdje će jutarnja temperatura dobiti od 10 stepeni do maksimalnih dnevnih 25 stepeni.Ono na šta trebamo obratiti pažnju jesu količine padavina koje će biti nešto intenzivnije na jugu zemlje, a manjeg intenziteta na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.” dodao je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ono što bi posebno moglo obradovati poljoprivrednik u ovom mjesecu prema najavama meteorologa mogli bismo očekivati i Miholjsko ljeto.

 

 

POSLJEDNJE DODANO