-1 C
Tuzla
06.02.2023.

Stoltenberg: Nikome nije u interesu da se mandat misije ALTHEA ne obnovi

Veoma pažljivo pratimo stanje na zapadnom Balkanu – rekao je u utorak u Bruxellesu glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg, uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a, javlja izvještač Fene iz Bruxellesa.

– Zemlje zapadnog Balkana su naše saveznice i dio su uspješnog proširenja NATO-a proteklih nekoliko godina, uključujući Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. NATO ima historijat na zapadnom Balkanu, pomogli smo u okončanju dva brutalna etnička rata, uključujući rat u BiH. I dalje imamo prisustvo na zapadnom Balkanu u vidu KFOR-a na Kosovu i imamo štab u Sarajevu, a pružamo podršku i EUFOR misiji ALTHEA – izjavio je Stoltenberg.

S obzirom na to da se u studenome očekuje odluka UN-a o produženju mandata misiji ALTHEA, Stoltenberg nije htio unaprijed govoriti kakva bi bila njihova reakcija kada bi Rusija uložila veto na produženje tog mandata.

-Neću nagađati da li će biti produžen mandat misiji ALTHEA ili ne, ali moram reći da nikome nije u interesu da se mandat ne obnovi jer prisustvo EU i podrška NATO-a pomaže u rješavanju izazova s kojima je BiH suočena. Postoje mnoge zabrinutosti i mnogi izazovi s kojima smo svi suočeni, ali ako smanjite međunarodno prisustvo ili ALTHEA-u u BiH onda to može samo dodatno otežati postojeću tešku situaciju – istaknuo je glavni tajnik NATO-a na pres-konferenciji.

Sastanak ministara obrane članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) bit će održan u srijedu i četvrtak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, dok će glavne teme biti rat u Ukrajini i potpora NATO saveza, jačanje zajedničkog položaja, kao i zaštita zajedničke infrastrukture, s posebnim osvrtom na oštećenja plinovoda, ali i NATO angažman na Kosovu, odnosno na Zapadnom Balkanu.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO